Protestna šetnja medicinara u Mostaru

Nekoliko stotina zdravstvenih radnika iz gotovo svih ustanova Hercegovačko-neretvanskog kantona protestvovalo je na ulicama Mostara zbog izostanka potpisivanja novog Kolektivnog ugovora i odbijanja vlasti da im se povećaju lični dohoci, javlja Anadolu.

Od prošle sedmice su u generalnom štrajku, a današnji je samo jedan u nizu koraka koje su poduzeli u svojoj borbi. Povorka je krenula sa Španskog trga, a protestnu šetnju okončala u Ulici Ante Starčevića, ispred zgrade Vlade HNK-a.

“U petak, na sastanku s Vladom dobili smo obećanje, lično od premijera Nevenka Hercega da bi sve moglo biti okončano za 20 dana. Imenovan je i pregovarački tim, ali mi smo na oprezu. Današnji je protest iz opreza zbog svega što smo ranije doživjeli od ove Vlade. Mi ćemo pozdraviti svaki njihov iskreni korak, posebno ako se steknu uslovi za potpisivanje novog Kolektivnog ugovora. U ovom trenutku štrajk je u punom kapacitetu, ogroman broj pacijenata nije mogao dobiti zdravstvene usluge, nama je zbog toga žao i preporučujemo im da se strpe. Želimo da koliko je sutra sjednemo sa Vladom i dogovorimo Kolektivni ugovor”, izjavio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, Dalibor Vuković.

I predsjednik Sindikata zaposlenih u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar Ivica Anić, podsjetio je na obećanja sa sastanka održanog u petak, dodajući da su sindikati već uradili ono što je od njih tog dana zatraženo.

“Dogovor je bio da dostavimo prijedlog protokola o pregovaranju. To smo učinili u 8:30 sati. Nadovezujem se na obećanje premijera Nevenka Hercega koji je rekao da će s dostavljanjem protokola sazvati telefonsku sjednicu Vlade na kojoj će to biti usvojeno, te već u ovoj sedmici sazvati novi sastanak. Rečeno je da će to biti srijeda ili četvrtak i da će se odmah dogovarati stavke i zaključenje Kolektivnog ugovora”, naveo je Anić.

Osim plata, dogovarat će se i nematerijalne stvari koje se odnose na uslove rada u zdravstvu u HNK-a.

“Ono što u ovom trenutku rade sindikati je najstrožija mjera koju nam je dozvolio Zakon. Provodimo štrajk i nadam se da nećemo ponovo morati instalirati šatorsko naselje ovdje gdje se prije nalazilo, i tu kampovati. Štrajk je najteža kazna Vladi HNK-a koja šest mjeseci nije ragovala na naše dopise. Ako ne bude pomaka u pregovorima, ovdje će ponovo biti kamp”, najavio je Dalibor Vuković.

Osvrnuli su se i na tvrdnje iz Vlade da se u rješavanje ovog problema moraju uključiti i drugi osnivači bolnica i domova zdravlja.

“Mi ne ulazimo u to što radi Vlada. Oni su prije šest mjeseci trebali pozvati duge osnivače, pa i nas kao drugu stranu u pregovorima. Mi se u te stvari ne miješamo, zakonski nam je zabranjeno”, naveo je Anić.

Na sastanku u petak govora je bilo i glomaznom zdravstvenom sistemu sa navodnim viškom zaposlenih.

“Ova Vlada je imenovala većinu današnjih direktora zdravstvenih ustanova. Godinama usvajaju negativne finansijske izvještaje i to nema veze sa sindikatima. Oni su dosad trebali pregovarati sa direktorima, upravnim vijećima i tako rješavati navodni višak u zdravstvu. Mi se suočavamo sa nedostatkom kadra. Kadar nam odlazi, a to što oni smatraju viškom neka komuniciraju prema direktorima ustanova i kažu im na šta konkretno misle”, dodao je Vuković.

Podsjećamo, nakon što su stupili u generalni štrajk, predstavnici sindikata dan kasnije sastali su se sa premijerom i ministrima u Vladi HNK-a, međutim dogovor nije postignut. Vlada se obavezala da će tokom narednih 20 dana pokušati udovoljiti medicinskim radnicima, uz apele ostalim osnivačima da učestvuju u saniranju stanja.

Za kraj spomenimo i da je jutros održan sastanak čelnih ljudi Skupštine HNK-a i domova zdravlja iz ovog kantona u kojem je razgovarano o gorućim problemima, s naglaskom na problem u Domu zdravlja Konjic, koji zbog neisplaćivanja plata masovno napuštaju ljekari.

federalna.ba/AA
protesti štrajk medicinari
Slovenija poljoprivrednici protesti
0 22.02.2024 11:33
Orašje Posavski kanton štrajk zdravstveni radnici zdravstveni djelatnici
0 21.02.2024 17:21
Eiffelov toranj štrajk plate
0 21.02.2024 14:00
Tirana protesti opozicija
0 21.02.2024 12:02
Lufthansa štrajk plate
0 20.02.2024 11:46