Protesti u Siriji pobuđuju sjećanja na antivladinu pobunu 2011.
(Izvor: Ilustracija/The Arab Weekly)

Protesti u Siriji pobuđuju sjećanja na antivladinu pobunu 2011.

Protesti protiv vlade na jugu ušli su već u drugu sedmicu, a demonstranti su mahali šarenom zastavom manjinske zajednice Druza, palili transparente vlade predsjednika Bashara Assada i u jednom trenutku upali u nekoliko ureda njegove vladajuće stranke, prenosi AP.

Protesti su u početku bili potaknuti rastućom inflacijom i opadajućom ekonomijom ratom razorene zemlje, ali su brzo promijenili fokus i demonstranti su pozivali na pad Assadove vlade.

Demonstracije su bile usredsređene u provinciji Sweida pod kontrolom vlade, srcu sirijskih Druza, koji su uglavnom ostali po strani tokom dugogodišnjeg sukoba između Asada i onih koji su ga pokušavali svrgnuti.

U sceni koja bi nekada bila nezamisliva u uporištu Druza, demonstranti su izbacili članove Assadove Baath stranke iz nekih od njihovih kancelarija, zavarili vrata i ispisali antivladine slogane po zidovima.

Protesti su uznemirili Assadovu vladu, ali čini se da ne predstavljaju egzistencijalnu prijetnju. Dolaze u trenutku kada su vladine snage konsolidovale kontrolu nad većim dijelom zemlje. U međuvremenu, Damask se vratio u arapsko okrilje i obnovio veze sa većinom vlada u regionu.

Ipak, bijes raste, čak i među Sirijcima koji se nisu pridružili početnim protestima protiv Assada 2011. Te demonstracije su dočekane oštrim gušenjem i gurnule su zemlju u godine građanskog rata.

Za neke je kap koja je prelila čašu bila prije dvije sedmice kada je sirijski predsjednik dodatno smanjio skupi program subvencija za gorivo i benzin. Assad je također udvostručio oskudne plate i penzije u javnom sektoru, ali te akcije su malo ublažile udarac, umjesto toga ubrzale su inflaciju i dodatno oslabile sirijsku funtu koja je već tonula. Rezultati su dodatno nagomilali ekonomski pritisak na milione koji žive u siromaštvu.

Ubrzo nakon toga započeli su protesti u Sweidi i susjednoj pokrajini Daraa.

federalna.ba/Fena

Sirija protesti inflacija
Semberija poljoprivreda poljoprivrednici protesti
0 07.12.2023 17:09
SAD protesti podrška Palestini
0 02.12.2023 10:07
BiH inflacija Agencija za statistiku BiH
0 28.11.2023 10:51
Evropa Evropska centralna banka inflacija BDP Christine Lagarde
0 28.11.2023 09:44