Protesti širom Italije zbog kovid propusnice
(Izvor: EPA/PAOLO SALMOIRAGO)

Protesti širom Italije zbog kovid propusnice

Širom Italije izbili su protesti zbog jedne od najstrožih mjera uvedenih u Evropi prema kojoj radnici moraju da pokažu zdravstvenu propusnicu da bi otišli na posao.

Policija je u stanju maksimalne borbene gotovosti, škole su zatvorene, a Ambasade su objavile upozorenja na moguće nasilje usljed zabrunutosti da bi demonstracije protiv vakcinacija mogle pratiti i nasilje, kao što se to desilo tokom prošlog vikenda u Rimu.

Protesti lučkih radnika u Đenovi i Trstu prijete da ugroze komercijalne aktivnosti, ali su, prema preliminarnim izvještajima, luke operativne. Demonstranti su uzvikivali "Sloboda" tokom uglavnom mirnih protesta u Firenci.

Takozvana Zelena propusnica je dokaz o vakcinaciji, nedavno urađenom negativnom testu ili oporavku od kovida 19 u proteklih šest mjeseci. U Italiji je proteklih nekoliko sedmica propusnica potrebna za ulaz za niz aktivnosti u zatvorenom, poput restorana, muzeja i pozorišta, te u vozovima na daljim linijama.

Međutim, dodatan zahtjev da je za dolazak na posao potrebna propusnica izazvao je velike disusije i protivljenje.

U Vatikanu su tri pripadnika švajcarske garde podnijela ostavke a trojica su suspendovana, jer su odbili vakcinacuju prije nego što je stupila na snagu mjera obavezne propusnice za dolazak na posao.

federalna.ba/Srna

Italija protest covid propusnica