videoprilog Azre Delmanović (Dnevnik 1) (Izvor: tuzlanski.ba)

Protest rudara RMU Kreka: Nismo zadovoljni sporazumom, prevareni smo

Tridesetak rudara Rudnika uglja Kreka okupili su se jutros u Tuzli ispred Direkcije rudnika poručivši da nisu zadovoljni sporazumom Sindikata i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Pitanje na koje traže  odgovor je zašto u sporazumu nema tačke koja se tiče povećanja plate.

Rudari koji su se jutros okupili ispred Direkcije rudnika su radnici iz pogona proizvodnje. Kažu da oni najbolje znaju kakvo je stanje u rudnicima zbog čega je neophodno da budu ispunjeni zahtjevi koji su, prema njihovim riječima, zanemareni, a tiču se povećanja plate te širenja radne snage.

„Nemamo radnika u proizvodnji. U jako smo teškoj situaciji. Ovdje se ne predstavlja prava istina o rudnicima ni Elektroprivredi, ni Vladi Federacije, ni Bosni i Hercegovini. Mi, i da krene proizvodnja, nemamo odakle dati uglja“, kaže Hasib Ćatić, radnik u Rudniku Dubrave.

„Mi fizički ne možemo, a ne možemo više ni za ove pare. Mi smo samo izgubili s ovim sporazumom. Nek nama vrate minimalnu platu da bude hiljadu maraka plus doprinosi i da nam obezbijede kolege, bez toga, o čemu pričamo?“, istakao je Edis Mujanović, radnik u Rudniku Dubrave.

Prihodi koje trenutno imaju nisu dovoljni za izdržavanje porodice zbog čega, kako su kazali, ne žive nego preživljavaju. Nadaju se da će nadležni reagovati.

„Imam dvoje djece. Od toga teško da se može preživjeti, još s ovim poskupljenjem struje koje sigurno neće ući u povećanje plate. Sindikat je obećao i tražio zahtjev od hiljadu maraka, međutim, taj zahtjev je povučen, što je nama u proizvodnji najveća i najbolnija tačka“, naglasio je Almedin Kasumović, radnik u Rudniku Šikulje.

S druge strane, iz Sindikata su nam u telefonskom razgovoru kazali da zahtjevi o kojima rudari govore nisu zanemareni te da će se na njihovom ispunjenju raditi kroz novi Pravilnik o radu i kolektivni ugovor koji su sporazumom predviđeni.

federalna.ba/Azra Delmanović

protest rudari Kreka
žrtve protest Sudan
0 17.01.2022 22:26
protest Beč Austrija obavezno vakcinisanje pandemija koronavirus Covid19
0 15.01.2022 21:45
protest demonstracije Grčka Solun
0 15.01.2022 20:48
Prizren Kosovo Bosna i Hercegovina protest
0 15.01.2022 19:05
žrtve Kazahstan protest
0 15.01.2022 18:53
litij litijum Jadar protest Srbija
0 15.01.2022 15:31