Protest palestinske djece: Oni koji ne umru u napadima umrijet će od gladi
(Izvor: AA)

Protest palestinske djece: Oni koji ne umru u napadima umrijet će od gladi

Djeca bez domova koja su pronašla utočište u izbjegličkom kampu Jabalia, u sjevernom Pojasu Gaze, protestovala su zbog nestašice hrane.

Zbog izraelskih napada koji traju više od četiri mjeseca, djeca su s porodicama morala napustiti svoje domove i spas pronaći na nekom drugom mjestu. Smatraju da su tu sigurniji iako mnogi smatraju da trenutno u Pojasu Gaze nema mjesta koje je sigurno za Palestince koji su pod izraelskim napadima.

Suočavaju se sa humanitarnom krizom. Nema osnovnih potrepština za život - hrane i vode.

Mališani su odlučili da se na svoj način pobune zbog ovakve situacije. Organizovali su mali protest tražeći da im se dostavi hrana. Udarali su kašikama u prazne šerpe, a neki su nosili i natpise na kojima je pisalo: "Oni koji ne umru u napadima, umrijet će od gladi. Nemamo više šta da jedemo, hljeb je postao kao san i glad nas ubija."

Izraelski napadi na Pojas Gaze traju mjesecima bez prestanka. Pored napada, narod Gaze se suočava s glađu zbog izraelskih blokada u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Hiljade Palestinaca suočeni su s opasnošću od gladi i žeđi u Pojasu Gaze koji je izložen brutalnim izraelskim napadima.

Brojna djeca svaki dan stoje u redovima, držeći šerpe i kante, kako bi dobili obrok koji za njih znači život.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

federalna.ba/AA
djeca Palestina protest glad
medicinari protest Banja Luka
0 12.04.2024 13:55
Pedro Sanchez Španija Palestina
0 10.04.2024 10:49
Australija Palestina
0 09.04.2024 17:48
Savjet bezbjednosti UN-a Palestina
0 09.04.2024 11:20