videoprilog Hasana Gabele (Dnevnik 2)

Protest mještana Glamoča kod Goražda: Put propada, a vlasti gluhe

Više desetina mještana naselja Glamoč kod Goražda okupilo se danas na lokalnom putu zahtijevajući od svih nivoa vlasti poboljšanje uslova za život ovdašnjih stanovnika. Inače, ovo naselje je primjer zajedničkog života Srba i Bošnjaka, ali uslovi života ni jednima ni drugima ne nude neku sjajnu perspektivu. Najveći problem je putna komunikacija koja više od 50 godina nije ozbiljnije sanirana.

Više od 70 domaćinstava ili 170 stanovnika od čega je četerdesetero djece svakoj vlasti, bez obzira na nivo odlučivanja, bio bi dovoljan razlog da uloži sredstva u infrastrukturu i razvoj. Međutim, u naselju Glamoč to se decenijama nije dogodilo, iako se radi o multietničkom naselju, koje može služiti za primjer zajedničkog života.

„Ovdje ima povratnika. Ovo je jedina svijetla tačka koja funkcioniše, a to je ta multietničnost, Bošnjaci i Srbi zajedno rade, pomažu se“, priča mještanin Edževit Hrelja.

Glamoč je, takoreći, prigradsko naselje, a put je napravljen prije 50 godina. Od tada do danas, bez ozbiljnijih ulaganja, svakodnevno propada.

"Bliže gradu a lošijeg puta nema", ističe mještanin Radislav Marković Luka.

Brojne su danas kritike iznesene i na rukovodstvo Mjesne zajednice. Građani Glamoča ih optužuju za nerad i nezainteresovanost. Predsjednik Mjesne zajednice Goražde II Alen Selimović kaže kako su njihove mogućnosti ograničene za rješavanje problema koji traje decenijama.

„Jedino što možemo jeste da uputimo inicijative. To smo i uradili, a zašto oni nisu odgovorili to je pitanje za njih“, kaže Selimović.

A pitali su mještani Glamoča, primjera radi, kako je asfaltiran dio puta koji vodi do nikad izgrađene deponije, jer se za taj novac mogao asfaltirati značajan dio puta od Goražda do njihovog naselja. Pitali su mnogo toga, ali odgovore još čekaju. Za to vrijeme snalaze se kako znaju i umiju.

federalna.ba

Glamoč Goražde protest
protest Pariz krajnja desnica desnica
0 15.06.2024 17:01
poljoprivrednici protest
0 04.06.2024 17:01
Bijela kuća protest Rafah
0 29.05.2024 09:55