videoprilog Mirne Ždralović (Federacija danas)

Protest ispred Centralne banke BiH zbog korupcije u institucijama BiH

Ispred Centralne banke BiH okupila se nezadovoljna grupa građana koja želi ukazati na sistemski problem korupcije u institucijama BiH. Ovom prilikom podršku su pružili zviždačima i prijavljivačima korupcije u institucijama BiH - Sanjinu Sinanoviću i Emiru Mehiću.

Članovi neformalne grupe RESTART tvrde da se korupcija dešava i u instituciji ispred koje protestuju. Sanjin Sinanović, bivši uposlenik Centralne banke, prijavio je korupciju prije četiri godine. Tvrdi da je zbog toga suspendovan, a potom mu je uručen i otkaz.

“Sistemska korupcija hara, to je jedna zarazna bolest zbog koje ispaštamo svi, zbog koje ispašta naše društvo i mi svaki dan možemo da vidimo rezultat te sistemske bolesti gdje su redovi ispred ambasada stranih zemalja koje uglavnom čine mladi ljudi koji su se odlučili i idu lakšom linijom otpora, odnosno dolaze iz ove zemlje”, kaže Sanjin Sinanović, organizator protesta.

Namještanje konkursa, falsifikovanje službene dokumentacije, javne nabavke za koje postoji sumnja da su višemilionske - Sinanović je prijavio nadležnom tužilaštvu i SIPA-i.

Osim Sinanovića, i Emir Mehić podnio je prijavu za korupciju “Vi bivate na određeni način diskreditovani disciplinskim postupcima. Cilj tih disciplinskih postupaka je, između ostalog, da vas ostavi bez posla, da se na taj način pokaže svima i budućim eventualnim prijaviteljima da će trpjeti takvu odmazdu, da ih se obeshrabri”.

Ubrzo nakon protesta uslijedio je i odgovor Centralne banke BiH, u kojem odbacuje sve optužbe i ističe da je institucija koja bez iznimke izvršava sva svoja zakonska ovlaštenja i posluje u skladu s važećim zakonima: “U povodu namjere organizovanja okupljanja ispred Centralne banke Bosne i Hercegovine, ovim putem želimo odbaciti sve navode organizatora skupa. Smatramo da se radi o nastavku kontinuiranih pritisaka na ovu instituciju s ciljem da se destabilizuje i ugrozi reputacija i integritet državne institucije nadležne za provođenje monetarne politike u Bosni i Hercegovini”.

Centralna banka BiH je ustavna kategorija sa važnom funkcijom i kao takva predstavlja jedan od stubova BiH. Napadi i pritisci i nastojanje narušavanja reputacije ove institucije jačaju nas u namjerama da očuvamo njen integritet i povjerenje građana, navedeno je u saopćenju Centralne banke BiH.

federalna.ba

CBBiH Restart korupcija
korupcija zapošljavanje Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 11.02.2024 09:55
korupcija Transparency International BiH Transparency International Federalni radio indeks korupcije
0 30.01.2024 17:43
BiH korupcija Transparency International
0 30.01.2024 11:50