videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

Prosvjetni radnici u USK-u će biti ravnopravni sa ostalim budžetskim korisnicima

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH sastao se danas u Bihaću sa predstavnicima Sindikata obrazovanja premijerom, ministrom obrazovanja i predsjedavajućim Skupštine Unsko-sanskog kantona. Dogovoreno je da će u budžetu za 2022. prosvjetni radnici biti ravnopravni sa ostalim budžetskim korisnicima.

Vlada Unsko-sanskog kantona uprkos kompliciranoj političkoj situaciji priprema Budžet za 2022. godinu čija je prva projekcija bila 279 miliona maraka. Nakon policije, dogovoreno je povećanje plaće i prosvjetarima.

"Da ćemo ići do povećanja osnovice plate našim prosvjetnim radnicima, za obračun plate napravit ćemo procjene kada su u pitanju budžetske stavke i bez štete po bilo kojeg budžetskog korisnika", rekao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

"Treba bit iskreni kazati da je u protekle tri godine vlada USK napravila iskorak u pravu postizanja određenih prava koja su bila ostala u pogledu prosvjetnih radnika. Očekujemo da se taj trend nastavi nadogradi u 2022., da prosvjetnih radnici budu ravnopravni sa ostalim budžetskim korisnicima", kaže Šatorović.

Dogovoreno je da se osnovica prosvjetnim radnicima izjednači s ostalim budžetskim korisnicima što u startu znači povećanje od šest posto.

"Jasan stav koji smo zauzeli da osnovica za obračun plaće u osnovnom i srednjem obrazovanju ne smije biti manja od osnovice u državnoj službi ministarstvo na čelu sa premijerom uz projekcije naporavit ćemo taj korak", naveo je Almin Hopovac, ministar obrazovanja USK.

"Saglasni smo imajući i vidu porast cijena i troškove života da plata u prosvjeti treba rasti kroz određene projekcije budžeta a na slijedećem sastanku ćemo definirati koliko će to povećanje biti", dodaje Šatorović.

Predstavnici Sinikata obrazovanja kažu da će svoj stav iznijeti nakon konkretne projekcije. Dodajmo još da je zbog pogoršane epidemiološke situacije početak drugog polugodišta odgođen za ponedjeljak, 8. februar.

USK prosvjetni radnici
migranti migrantska kriza Bihać USK
0 29.04.2022 18:06
Mustafa Ružnić Nermin Kljajić migranti USK
0 24.04.2022 22:22
USK reakcije ubistvo migranta
0 20.04.2022 14:13
Javni poziv USK poticaji podsticaji
0 19.04.2022 17:32
Žensko poduzetništvo poduzetnice USK
0 18.04.2022 17:24