Prosvjeta u HNK: Nastave li nas ignorisati, izgledan je i generalni štrajk

Početkom sedmice, u Mostaru na ulici više od hiljadu prosvjetnih radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona. I nije to prvi put. Protestnom šetnjom ulicama grada, svoja prava tražili su i koncem prošle godine, ali bezuspješno.

Vlasti tada kao ni sada nisu udovoljile njihovim zahtjevima. O kakvim zahtjevima je riječ, kakav je status prosvjetnih radnika HNK, čime su nezadovoljni, što treba mijenjati sad i odmah, ko opstruira, a ko na koga vrši pritisak, govorimo u Rezimeu.

Gosti emisije bili su Edina Čomić, predsjednica Odbora sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i Goran Miličević, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Naravno da nismo zadovoljni, kaže Miličević. Podsjeća da su zakoni o osnovnom odgoju i obrazovanju i pedagoški standardi stari 20 godina.

„Nemamo mogućnost napredovanja u struci. Na isplatu pravomoćnih sudskih presuda čekamo duže od 12 godina. Nemamo sistematske preglede, nemoguće je nabrojati sve probleme. Može i treba biti puno bolje“, pojasnio je.

Kada je riječ o visokom obrazovanju treba istaći da su oni u najlošijem položaju u cijeloj državi, navela je Čomić.

„Oni su jedini uposlenici koji plaću dobijaju po grantovima, i njihove plaće su mizerno male. Jedan konobar u Mostaru može zaraditi više od doktora nauka na fakultetu“, kazala je.

Govorila je i o konkretnim zahtjevima prema Vladi.

„Sve je ovo krenulo sa zahtjevom o povećanju osnovice, jer smo s prošlom Vladom već načelno dogovorili da će se ona povećati od 1.1. 2024., nismo dogovorili koliko i na koji način. Ušli smo u proces pregovaranja i onda je došlo do smjene Vlade, nova Vlada je rekla da nema novca i da ne mogu povećati osnovicu niti za jedan posto. Uputili smo zvaničan dopis novoj Vladi, čim su imenovani, odmah drugi dan, nisu nas pozvali, čekali smo mjesec dana, kad smo vidjeli da nas ne pozivaju, napravili smo press konferenciju, zaprijetili štrajkom upozorenja i tad su nas pozvali. Rekli su da je zabluda da novca ima, i da ne možemo očekivati povećanje. Zatim tu su zahtjevi koji su stari godinama, nije kriva ni ova vlada ni ovaj ministar - to su rad na pedagoškim standardima koji su zastarjeli, nepoštivanje kolektivnog ugovora - to je sistematski pregled, prosvjetni radnici u srednjim školama posljednji put sistematski su imali 2010., a u kolektivnom ugovoru stoji svake tri godine. Većina kolega u drugim kantonima imaju godišnji sistematski pregled. U HNK-u sami sebi uplaćujemo osiguranje, preko naših platnih lista se svakog mjeseca odbija jedna rata. U drugim kantonima to plaća poslodavac. Topli obrok nam je manje od jedan posto, a u kolektivnom ugovoru stoji da je jedan posto. Vlada je donijela odluku kojom je blokirala taj topli obrok za cijelu 2024.“, objasnila je ona.

Miličević naglašava da materijalni položaj uposlenika u osnovnom obrazovanju nije dobar.

„Da je i bolji, mi bismo tražili da bude još bolje. Mi od svake vlade želimo da radi na tome intenzivno i da su im budžetski korisnici na prvom mjestu. Ovoj Vladi smo na posljednjem mjestu, i zato izlazimo na ulice i protestujemo. Imamo manjak razgovora, kao i u čitavom društvu, i onda izlaze svi ovi problemi na vidjelo. Imamo prosječne plaće i ne možemo s tim biti zadovoljni. Kod ove Vlade ne vidimo spremnost da rade na tome. Donijeli su budžet koji je u odnosu na prošlu godinu manji za 20 miliona. Nastave li nas ovako ignorisati, bit će izgledan i generalni štrajk“, poručio je on.

Miličević je dodao 'da je sramota za HNK da su onemogućili prosvjetnim djelatnicima da napreduju'. To je u svakoj struci sramota, a posebno u obrazovanju, kaže.

Za kraj je poručio:

„Naše članstvo je spremno i za daljnje sindikalne aktivnosti, ako im ovaj protest ništa ne znači, onda će im generalni štrajk nešto značiti. Napravit ćemo anketu, ako se članovi odluče, idemo i u generalni štrajk. Moramo se boriti za naša prava, nećemo se dati poniziti ni od jedne Vlade pa ni ove“.

federalna.ba

Rezime Edina Čomić Goran Miličević
Rezime Đuro Kozar Mirsad Duratović
0 18.04.2024 18:25
Rezime Mirsad Duratović Đuro Kozar
0 18.04.2024 18:20
Rezime
0 17.04.2024 18:35
Rezime Predrag Kojović
0 16.04.2024 18:25
Predrag Kojović Rezime
0 16.04.2024 18:13