videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Prosvjedovali radnici Vitezita u stečaju

Bivši radnici Poslovnog sistema Vitezit, nezadovoljni načinom rješavanja svojih potraživanja u stečajnom postupku, okupili su se pred upravnom zgradom preduzeća, tražeći svoja prava.

Nekoliko desetina bivših radnika Vitezita u stečaju, okupljanjem ispred kapije ovog nekadašnjeg giganta namjenske industrije, zatražilo je isplatu svojih potraživanja, a koja se uglavnom odnose na zaostale plaće i dio doprinosa. Radi se o blizu 400 radnika kojima je u okviru stečajnog postupka priznato ukupno 20 miliona maraka potraživanja. S druge strane, stečajna upraviteljica tvrdi da će dioba uslijediti tek nakon prodaje cjelokupne imovine, a sve u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku koji još traje. Također tvrdi da Vlada FBiH, inače većinski vlasnik, po osnovu solidarne odgovornosti, vrši redovne uplate tranši koje dospiju u sudskim postupcima, te da niko od radnika, koji ostvari uslove za penzionisanje, ne ostane bez svog prava.

Poslovni sistem Vitezit, nekadašnji lider u proizvodnji eksploziva, već treću godinu je na prodaju. Nakon što kupac nije uplatio dogovoreni iznos od 10,5 miliona KM, što je trećina procijenjene vrijednosti, svi pokušaji prodaje su propali. No, ostala su potraživanja radnika.  

„Uposlenik sam ovdje već 40 godina. Trebao bih sad ići u penziju, ali staž mi nije uplaćen i tako ne mogu, zato sam ovdje“, govori Braco Papić, bivši radnik Vitezita.

„Mi tražimo da nam se uveže staž, da bismo mogli ostvariti svoja mirovinska prava i tražimo zaostale plaće da nam se isplate. Nas ima oko 70 koji smo u ovoj dobi mojoj“, ističe Anto Rajić Mišković, bivši radnik Vitezita.

No, kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdila stečajna upraviteljica Bahrija Huseinbegović, Vlada FBiH aktivno učestvuje u dijelu izmirivanja dugovanja za penzijsko osiguranje, te da svima koji ostvare pravo na penziju - sredstva budu isplaćena. Potvrđuju to i u Odboru povjerilaca.

„Država aktivno učestvuje u tom dijelu. Nijedan od stečajnih povjerilaca nije došao u situaciju da je stekao uslove za penzionisanje, a da nije penzionisan. Naša stečajna upraviteljica ažurno prati to stanje“, tvrdo Adil Lozo, predsjednik Odbora povjerilaca PS Vitezit.

Većinski vlasnik Vlada Federacije i prije proglašenja stečaja višemilionskim tranšama u proteklim decenijama pokušavala je oživjeti proizvodnju i očuvati ovu firmu. Vijest o prodaji u okviru stečajnog postupka preostali radnici dočekali su s velikim očekivanjima. Osim nastavka proizvodnje, nadali su se novim radnim mjestima. Umjesto toga, agonija je nastavljena.

„Ovdje je agonija iz dana u dan - uvijek isto. Ovdje više stranački dolaze ljudi, namiruju sebe, a radnike nikad ništa. A mi samo tražimo svoja potraživanja, ništa drugo. Znači - ko će vladati u firmi, to nas ne zanima“, poručuje Pavo Marod, bivši radnik Vitezita.

„Tražimo pod hitno da se Skupština društva očituje nama radnicima ovdje. Da kaže – ljudi, neće biti proizvodnje, neće biti naplate sredstava iz tih i tih razloga, što se nije prodalo ili nešto drugo. Najvjerovatnije da nešto drugo postoji“, smatra Frano Lekić, radnik Vitezita.

Iz organa stečajnog postupka tvrde da i dalje intenzivno rade na prodaji, a osim izmirivanja obaveza prema stečajnim povjeriocima, cilj je očuvanje firme od javnog interesa. Trenutno se, kažu, vode direktni razgovori s više kupaca, a prodaju otežava i uslov da kupac koji preuzme imovinu mora zadržati istu djelatnost.

„Cilj organa stečajnog postupka jeste očuvanje ove fabrike, a pored ovog strateškog cilja ima jednu drugu dimenziju. Svjesni smo da je Vitezit simbol opstanka Hrvata u Centralnoj Bosni i mi nećemo dozvoliti da se ta fabrika ugasi“, navodi Lozo.

Dok se čeka prekid višegodišnje agonije u Vitezitu, preostali uposlenici sve manje vjeruju da će proizvodnja ikada biti nastavljena. Poučeni ranijim negativnim iskustvima, očekuju barem ostvarenje svojih potraživanja.

Podsjećamo, stečajni postupak Poslovnog sistema Vitezit još traje, a nakon 5 neuspjelih javnih prodaja, Vitezit još čeka kupca. Dodajmo još i da je porazna činjenica da za uvoz eksploziva, koji se mogao proizvesti u Vitezitu, naša zemlja daje desetine miliona maraka godišnje. Činjenica je i to da je Vlada FBiH, inače većinski vlasnik Vitezita, decenijama bezuspješno davala novac koji, očito, nije spriječio njegovu propast.

federalna.ba

Vitezit protest stečaj
protest Radnici Alumini
0 29.07.2022 10:13
OHR protest
0 27.07.2022 15:26
OHR protest Christian Schmidt Izborni zakon
0 27.07.2022 11:55
OHR protest prosvjed Christian Schmidt Šefik Džaferović Predsjedništvo BiH Izborni zakon
0 26.07.2022 19:46
protest Christian Schmidt OHR Izborni zakon
0 26.07.2022 08:01