Prošlo je 27 godina od stravičnog stradanja tuzlanske mladosti
(Izvor: Arhiva)

Prošlo je 27 godina od stravičnog stradanja tuzlanske mladosti

Danas se obilježava 27. godišnjica masakra na na tuzlanskoj Kapiji. Tog 25. maja 1995. godine na poznato okupljalište mladih u Tuzli ispaljena je granata sa Ozrena, sa položaja Vojske Republike Srpske, koja je ubila 71 a ranila više od 140 mladih osoba.

Najmlađa žrtva zločina na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine je dvogodišnji Sandro Kalesić. Njegov otac Dino, opisujući najveću noćnu moru, tada je rekao: “Kad sam vidio da mi je Sandro pogođen, ja sam ga primakao sebi, osjetio sam da mu je mokro oko srca. Nisam znao da je pogođen i onda sam ga odmakao i vidio krv. Preko raskomadanih tijela trčali smo do mog auta. Kad smo došli na ulaz u Klinički centar, ja sam osjetio da mi je Sandro izdahnuo na rukama”.

27 godina poslije Dino Kalesić smatra da od izuzetne važnosti uključiti struku u istraživanje zločina na Kapiji. Budući da se ovaj nezapamćeni zločin pokušava negirati, samo činjenicama moguće je očuvati istinu. Put do istine, pomirenja i boljih odnosa na ovim prostorima jesu udžbenici – uvrstiti Kapiju i sve ostale bosanskohercegovačke kapije u njih, poručuje Kalesić.

U susret ovoj bolnoj godišnjici u Tuzli je organizirano niz događaja, sa jednim ciljem, da se podsjeti na taj dan i novim generacijama pošalje poruka da se zločin nad ubijenom mladosti ne smije negirati i da se nikada ne zaboravi. 

federalna.ba

Tuzlanska kapija godišnjica