Propalo proširenje arktičkih rudnika pruža nadu populaciji narvala

Propalo proširenje arktičkih rudnika pruža nadu populaciji narvala

Zaštitnici prirode i zajednica Inuita odahnuli zbog odluke o kanadskom rudniku željeza koji je prijetio 'istrijebljenju' kitova.

Blokirano je proširenje rudnika željezne rude na Arktiku koji bi povećao brodarstvo i doveo do "potpunog istrebljavanja narvala" iz regije.

Nakon četiri godine konsultacija i razmatranja, Nunavut Impact Review Board odbio je zahtjev Baffinland Iron Mines Corp kojim se traži značajno povećanje eksploatacije na sjevernom dijelu Baffin Islanda u Nunavutu, Kanada. Ovo područje je dom jednog od najbogatijih svjetskih nalazišta željezne rude i najgušće populacije narvala na svijetu.

Vijest je bila iznenađenje i olakšanje za čuvare prirode i članove zajednice koji rade na zaštiti populacije narvala i Inuita koji se oslanjaju na njih za život.

"Zapravo sam plakao", rekao je Chris Debicki, potpredsjednik i savjetnik u organizaciji za očuvanje Oceans North. “Borba protiv proširenja u ovom trenutku bila je prejaka, a protivljenje zajednice preglasno.”

Odbor za reviziju izdao je saopštenje u petak u kojem se navodi da projekat proširenja rudnika rijeke Mary nosi potencijal za "Trajne negativne efekte na morske sisare, morsko okruženje, ribu, karibue i druge kopnene divlje životinje, vegetaciju i slatku vodu".

„Po mišljenju Odbora, ovi negativni efekti bi također mogli utjecati na žetvu Inuita, kulturu, korištenje zemljišta i sigurnost hrane“, navodi se.

Dan Vandal, kanadski ministar za sjeverne poslove, sada može odlučiti hoće li stati na stranu odbora za reviziju ili na stranu Baffinlanda. Očekuje se da će odluku donijeti u naredna tri mjeseca.

Izvršni direktor Baffinlanda, Brian Penney, rekao je u kratkoj internetskoj izjavi da je kompanija "iznenađena i razočarana" izvještajem i preporukama odbora za reviziju, te da je pozvao "saveznu vladu da razmotri sve dokaze i doprinose i da odobri fazu 2 prijava sa pravičnim i razumnim uslovima”.

Baffinland je u zajedničkom vlasništvu ArcelorMittala i privatne investicijske kompanije iz Houston Energy and Minerals Group.

Njegova ponuda za proširenje imala je za cilj da poveća otpremu sa sadašnjih 6 miliona tona željezne rude godišnje na 12 miliona iz svoje sjeverne luke Baffin Island u Milne Inletu. Također je željela izgraditi drugu željeznicu do druge luke, iz koje je namjeravala otpremiti dodatnih 18 miliona tona.

Trenutni obim transporta već je imao "razoran" utjecaj na populaciju narvala, rekla je Enookie Inuarak, potpredsjednica Organizacije lovaca i lovaca Mittimatalik.

Narvali su vrsta kitova prepoznatljiva po dugačkoj kljovi nalik koplja koja mu viri iz glave. Životinja je važan predator u Eclipse Soundu i drugim arktičkim vodama, kao i glavni izvor hrane za Inuite u regiji.

Prošlog ljeta lovci su jedva pronašli narvale.

"Oslanjamo se na narvale u ishrani, zdravlju i ekonomiji", rekao je Inuarak, dodajući da njihovo sve veće odsustvo iz regiona "znači manje od svega".

Otkako je Baffinland započeo rudarske operacije na rijeci Mary 2015. godine, broj narvala je naglo opao, prema arktičkom morskom biologu Kristin Westdal.

"Ako pogledate istraživanja [od 2014.], vidite ovaj nevjerovatan, statistički značajan pad populacije narvala u ovoj oblasti - vidimo 12.000, 10.000, 5.000, 2.000", rekao je Westdal.

Budući da narvali koriste podvodnu eholokaciju da komuniciraju jedni s drugima, buka i smetnje rudarskih transportnih brodova tjeraju ih da napuste područje.

Inuarak je rekao da će odluka od petka dovesti do proslava u Pond Inletu, zajednici u blizini rudnika, uključujući i malu paradu, ali je rekao da prijetnja ostaje.

Konačna odluka o budućnosti rada rudnika ostaje na saveznoj vladi. Mnogi pristalice željeli su proširenje jer je dolazilo s obećanjima o honorarima i poslovima.

Ali Debicki je rekao da je odbijanje odbora za reviziju značajno.

“Ovo nalazište željezne rude jedno je od najboljih na svijetu zbog visoke koncentracije”, rekao je on.

“Realnost je da će rudarstvo u ovoj regiji biti ne desetinama godina, već vjerovatno stotinama godina, tako da je veoma važno da se razvoj počne odmah na početku.”

federalna.ba/The Guardian

narval priroda ekonomija Inuiti Kanada
Kanada Švedska Finska NATO
0 06.07.2022 08:42
Rage Against the Machine radio stanica Kanada
0 30.06.2022 07:54
Kanada policija banka
0 29.06.2022 08:11
Španija Španjolska ekonomija inflacija
0 25.06.2022 16:03