Propalestinske demonstracije na početku Regionalnog foruma Unije za Mediteran

Na početku prvog dana osmog Regionalnog foruma Unije za Mediteran, koji se održava u Barceloni u Španiji, a na kojem će se razgovarati o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku, održani su propalestinski protesti.

Demonstranti su nosili plakate i uzvikivali slogane, a pripadnici katalonskih regionalnih policijskih snaga pokušali su održati red za vrijeme okupljanja ministara vanjskih poslova

Forumu prisustvuju predstavnici oko 40 zemalja kako bi razgovarali o izraelsko-palestinskom sukobu i postavili osnove za mir.

Unija za Mediteran osnovana je prije 15 godina nakon Sporazuma iz Osla u duhu zajedničkog mira i prosperiteta za regiju Mediterana.

Izrael, jedan od osnivača, nije poslao svoje predstavnike.

Izrael je pokrenuo vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je ubijeno najmanje 14.854 Palestinaca, među kojima 6.150 djece i više od 4.000 žena.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje od 26. do 28. novembra na Osmom forumu Unije za Mediteran.

Inače, Unija za Mediteran jedina je euromediteranska međuvladina organizacija koja okuplja 43 države sa ukupno 800 miliona stanovnika, odnosno zemlje Evropske unije i 16 zemalja južnog i istočnog Mediterana.

federalna.ba/AA

Barcelona regionalni forum Elmedin Konaković protesti