Pronevjerili 600 miliona eura iz EU fonda, zaplijenjeni stanovi, vile, auta

Pronevjerili 600 miliona eura iz EU fonda, zaplijenjeni stanovi, vile, auta

Policija je uhapsila više od 20 osumnjičenih u Italiji, Austriji, Rumuniji i Slovačkoj, u okviru istrage o masovnoj prevari povezanoj sa fondom EU za oporavak nakon pandemije virusa korona, piše magazin "Politico".

Na zahtjev tužilaca EU, 150 policajaca iz jedinica za prevare i finansijske policije pritvorilo je osam lica, dok je još 14 stavljeno u kućni pritvor nakon prekogranične istrage o navodnoj kriminalnoj organizaciji za koju se sumnja da je pronevjerila 600 miliona eura iz Mehanizma EU za oporavak i otpornost za Italiju.

Policija je, takođe, izvršila racije u kućama i preduzećima i zaplijenila i zamrznula imovinu, uključujući stanove i vile, kriptovalute, satove "Rolex", zlato i nakit, kao i automobile "Lamborghini", "Porsche" i "Audi Q8".

U saopštenju policije navodi se da je navodnu prevaru izvršila kriminalna grupa, uključujući profesionalce sa iskustvom u apliciranju za javno finansiranje, koji su pomogli da se obezbijedi gotovina za projekte vrijedne desetine miliona evra koji su imali za cilj da poboljšaju konkurentnost i digitalizaciju italijanskih kompanija.

"Finansijska policija je rekonstruisala sumnjive transakcije i otkrila pranje ogromnog nezakonitog profita koje je provedeno kroz složenu mrežu fiktivnih kompanija pametno osnovanih u Italiji, Austriji, Slovačkoj i Rumuniji", navodi se u saopštenju italijanske finansijske policije.

U saopštenju se ističe da se grupa služila "sofisticiranim aparatom za pranje novca koji koristi napredne tehnologije kao što su serveri u oblaku koji se nalaze u zemljama koje nisu saradnici, kriptoaktive i vještačka inteligencija za proizvodnju lažnih dokumenata".

Italija je najveći korisnik fonda EU za ekonomski oporavak nakon pandemije, sa 191,5 milijardi eura grantova i zajmova za upravljanje i potrošnju. Vlada premijera Italije Đorđe Meloni je pod pritiskom da ispuni rokove za potrošnju fonda i završetak projekta.

Tokom protekle decenije, kriminalne organizacije postale su sve vještije u izvlačenju sredstava koja EU distribuira za razvoj i rekonstrukciju.

Ove grupe su se diversifikovale od tradicionalnih izvora prihoda kao što su reketiranje i pljačke, u korist uzimanja subvencija EU koje obezbjeđuju unosniji i pouzdaniji tok prihoda. 

federalna.ba/Srna

EU fond koronavirus hapšenja
Moskva hapšenja teroristički napad
0 24.05.2024 13:14
Nizozemska demonstracije studenti policija hapšenja
0 10.05.2024 09:23
akcija Bulevar hapšenja
0 07.05.2024 16:14
SAD demonstracije studenti hapšenja
0 06.05.2024 08:54