Pronađeni komadi metala: Najveći američki proizvođač mesa povukao 13.000 kg piletine
(Izvor: Getty Images)

Pronađeni komadi metala: Najveći američki proizvođač mesa povukao 13.000 kg piletine

Američki prerađivač mesa Tyson Foods kaže da povlači oko 13.608 kg pilećih tzv. nuggetsa, nakon što su u proizvodu pronađeni komadi metala.  Nuggetsi su proizvedeni u jednom pogonu i isporučeni distributerima u devet američkih država uključujući Alabamu, Kaliforniju i Illinois.

Američka služba za sigurnost i inspekciju hrane (FSIS) saopćila je da je primila jednu prijavu o lakšoj ozljedi usne šupljine. FSIS je rekao da bi svako ko je zabrinut zbog povrede ili bolesti trebao kontaktirati zdravstvenog radnika.

"Fun Nuggets" u obliku dinosaurusa koji su pogođeni opozivom korišteni su do 4. septembra 2024. "Ograničeni broj potrošača je prijavio da su pronašli male, savitljive metalne komade u proizvodu, a iz obilja opreza, kompanija povlači ovaj proizvod", rekao je Tyson u izjavi. Tyson je dodao da kupci koji su kupili proizvod treba da ga bace i kontaktiraju firmu.

Ovo nije prvi put da je Tyson, najveći američki proizvođač mesa po prodaji, morao povući svoj proizvod.

Prošle godine u novembru firma je povukla mljevenu govedinu, nakon što je u mesu pronašla komade materijala koji su asocirali na komade ogledala.

Kompanija je 2019. godine povukla seriju svojih pilećih nuggetsa nakon što su kupci unutra pronašli komadiće plave gume. Iste godine, opozvao je milione kilograma pilećih traka zbog zabrinutosti da bi mogle biti kontaminirane metalom.

Godine 2022. Tyson je zatvorio brojne pogone za preradu piletine u SAD-u zbog pada potražnje. Ali kako je cijena govedine i svinjetine postala znatno veća od cijene piletine, mnogi su potrošači prešli na jeftiniju živinu.

To je izazvalo nadu da bi nedavni skok potražnje mogao povećati profit prehrambenih kompanija.

federalna.ba/BBC

meso SAD metal