Promovirana knjiga 'Prilozi za proučavanje genocida u Nevesinju' Hasana Eminovića

Promovirana knjiga 'Prilozi za proučavanje genocida u Nevesinju' Hasana Eminovića

U sklopu manifestacije "Mostarsko ljeto 2023", u četvrtak je u Muzeju Hercegovine u Mostaru održana promocija knjige "Prilozi za proučavanje genocida u Nevesinju" autora Hasana Eminovića.

"Sadržaj tekstova ove knjiga baziran je na povijesnim izvorima, dokumentima, arhivskoj građi i direktnim izvještajima s događaja koje sam pratio za Islamske informativne novine Preporod, Radio BIR, magazin Stav i još neke druge medije u Bosni i Hercegovini. Ideja da ukoričim tekstove objavljivane u brojnim bosanskohercegovačkim časopisima i radijskim emisijama oslonjena je na nikada odgovoreno pitanje kome su i što su skrivili nedužni starci, naši djedovi i nene, kome su i što su skrivila sitna djeca da ih se kolje, žive spaljuje i da im se tijela u jame bacaju, da na dostojanstven način kroz kulturu sjećanja i kulturu pamćenja potpuno ne potisnemo njihova imena", istaknuo je autor knjige, osvrćući se na činjenicu da na ova pitanja preciznih odgovora iz tužiteljstava BiH nema te je uputio apel svim dobronamjernim ljudima za pomoć u pronalasku nepronađenih tijela.

Knjiga, ističe, u odabiru tema argumentirano donosi premise da su za zločine na prostoru Bosne i Hercegovine, stoljećima u kontinuitetu, uvijek odgovorne različite ideologije i tim ideologijama odani pojedinci, nikako narodi i kolektiviteti.

Nažalost, smatra autor, tužiteljstva u Bosni i Hercegovini nisu precizno odgovorila na ta pitanja ni 30 godina nakon počinjenih zločina, što u javni diskurs unosi dodatnu konfuziju.

Rekao je i da je današnja promocija ove knjige i svojevrsni kolektivni apel obitelji žrtava svim dobronamjernim ljudima da pomognu da se pronađu tijela još 120 Bošnjaka iz Nevesinja, jer je, kako kaže, ta vrsta utrnute boli da se za njihove kosti još uvijek ne zna, da kao sva ljudska bića nemaju mezara, ni grobnog mjesta, neopisiva.

Znanstveni suradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu dr. Amir Kliko ocijenio je kako je ova knjiga vrlo značajno djelo.

Po njemu, knjiga autora Hasana Eminovića predstavlja jedno značajno djelo koje može biti prvenstveno korisno za historiografsku znanost u BiH.

"Djelo je nastalo iz bogate bibliografske zbirke autora koji se nekoliko desetljećima bavi ozbiljnim novinarsko-istraživačkim radom utemeljenim na povijesnim dokumentima i dokazima. Za ovu knjigu autor je izabrao one članke koji se odnose na istočnu Hercegovinu, odnosno, na njegov rodni kraj Nevesinje i odnosi se na jedan od najznačajnijih perioda političke povijesti BiH 19. i 20. stoljeće", istaknuo je Kliko, napomenuvši kako knjiga prati kretanja i događanja u istočnoj Hercegovini tijekom tog perioda.

O knjizi je govorio i doc. dr. Selman Selhanović.

"Knjiga je i više od tih priloga kako sam naziv govori, jer u suštini ona analitično, znanstveno i uzročno-posljedično govori o onome što se događalo u proteklom periodu, a dešavalo se to da je taj period omeđen velom šutnje, pogotovo period '42. - '45.  Potom je ta šutnja uzrokovala ono što je uzrokovala '92. – '95. Razlog je, dakako, što se o zločinu nije puno govorilo nego se nastojalo izbjeći. To zlo je samo raslo i naraslo do kataklizme koja se dogodila u našoj nedavnoj prošlosti. Knjiga Hasana Eminovića upravo to razobličava i govori nam o našoj potrebi da se angažiramo te da damo svoj doprinos u tom polju kako bismo tu šutnju odagnali od sebe", zaključio je Selhanović.

Inače, večeras će u sklopu manifestacije "Mostarsko ljeto" biti održana promocija zbirke poezije "Zalutale razglednice" Emira Kapetanovića koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar, s početkom u 19 sati. Promotori knjige su Asmir Kujović, Adnan Žetica i Nenad Rizvanović.

federalna.ba/Fena

Hasan Eminović Prilozi za proučavanje genocida u Nevesinju Nevesinje genocid 'Mostarsko ljeto 2023.' Mostarsko ljeto
Arne Johan Vetlesen Rezolucija o genocidu u Srebrenici genocid genocid u Srebrenici
0 24.05.2024 19:25
genocid Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Srebrenica presude
0 23.05.2024 21:44
Oliver Varhelji SDA genocid negiranje
0 17.05.2024 12:39
Pojas Gaze Egipat Izrael Južnoafrička Republika genocid Palestina ICJ
0 12.05.2024 17:08
genocid prekid emitovanje program federalna TV
0 08.05.2024 20:42
Nevenka Tromp Amor Mašović genocid
0 20.04.2024 21:51