videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Promovirana knjiga o 400 godina maglajske župe

U povodu 400 godina od prvog pomena maglajske župe „Svetog Leopolda Bogdana Mandića“ HKD „Napredak“ je u ovom gradu upriličio promociju knjige „Katolička župa Maglaj 1623. - 1970. - 2020.“ autora Franje Marića.  Riječ je o jedinstvenom djelu iznimno vrijednom ne samo za maglajsku župu, nego i za stručnu i opću javnost kao dokument i svjedok vremena.

Nakon  predanog rada na prikupljanju građe i rukopisa promociju knjige je na tri godine odložila pandemija koronavirusa. Nažalost, autor Franjo Marić nije uspio posao privesti kraju i dočekati promociju ovog kapitalnog djela.

„Naravno da smo emotivni. Brat je skoro završio ovu knjigu i jako bi bio sretan da je dočekao. Teško je nešto sada reći“, kaže brat autora Franje Marića Ivan Marić.

Knjigu je, nakon što se obratio maglajskom župniku vlč. Franji Tomiću, dovršio autorov stričević,  povjesničar Anto Marić.

„Zamolio me da to uradim. Prihvatio sam i, uz svesrdnu pomoć župnika Tomića i bivšeg župnika u Maglaju Josipa Jelića, knjiga je ugledala svjetlo dana“, ističe on.

Važno je ovo svjedočanstvo o egzistiranju maglajske župe, od prvog pomena 1623. preko obnove djelovanja 1970. do 400. obljetnice 2020. godine.

„Ovo je djelo veoma važno i ne bih o samome djelu govorio niti bih govorio o onome što nosim u srcu i duši i s kakvom sam radošću dočekao da ovo izdamo jer će struka o tome reći svoje. Bez daljnjega, pisana riječ je pisana riječ“, zaključuje vlč. Tomić.

U knjizi se posebno tretira prvo sagrađeno  svetište „Svetog Leopolda Bogdana Mandića“ posvećeno 1979. godine. Sveti Leopold je sahranjen u Padovi, a u Maglaju se čuvaju njegove moći  i predstavljaju naveći dio kostiju Svetog Leopolda sačuvanih izvan Padove.

federalna.ba

Župa Maglaj Maglaj