Promovirana 22. generacija magistranata ERMA programa

Promovirana 22. generacija magistranata ERMA programa

Na Univerzitetu u Sarajevu danas su promovirana 24 studenta 22. generacije Evropskog regionalnog master programa iz demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA).

Događaju koji je održan u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu prisustvovale su domaće i strane diplomate, univerzitetski profesori, osoblje i studenti ERMA programa. Do danas je oko 650 studenata magistriralo na ERMA programu, uglavnom iz jugoistočne Evrope, ali i Evropske unije i šire. Studenti dobijaju dvojnu diplomu Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji.

Svečanost je otvorila prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu Dženana Husremović, a uvodno izlaganje održali su Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, i Riccardo Righielli, drugi sekretar, šef ureda za kulturu Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini. Wolfgang Benedek sa Univerziteta Karl Franzens (Austrija) obratio se prisutnima kao predstavnik partnerskih univerziteta.

Predstavnice studenata, Luljeta Koshi i Anna Manzon, obratile su se uime svoje generacije, dok se ERMA alumna Maida Salkanović obratila kao predstavnica Alumni mreže ERMA programa i članica EAN vijeća. Potom su kodirektori programa Marco Borraccetti i Asim Mujkić, proglasili studente/studentice čije su teze izabrane kao najbolje u protekloj akademskoj godini, te su dodijeljene i druge nagrade.

Lamija Kovačević je na osnovu akademskog uspjeha proglašena najboljom studenticom u akademskoj 2022/23. godini, te je nagrađena šestomjesečnim plaćenim stažiranjem, kojeg podržava Globalni kampus za ljudska prava. Teza studentice Chiare Marie Murgie je odabrana za objavljivanje u Repozitorijumu najboljih teza Globalnog kampusa ljudskih prava, a teze studentica Esmeralde Breshani, Anne Manzon i Lamije Kovačević odabrane su za objavljivanje u godišnjoj ERMA zbirci najboljih teza. 

ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije 2000. godine, i sufinansira ga Evropska unija. Već deset godina EU finansira program kroz Globalni kampus ljudskih prava, sa sjedištem u Veneciji, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

federalna.ba/Fena

ERMA UNSA
Međunarodni dan maternjeg jezika UNSA Institut za jezik UNSA
0 21.02.2024 13:24
EFSA UNSA Ekonomski fakultet u Sarajevu Meliha Bašić
0 14.02.2024 16:58
UNSA Muzička akademija Muzička akademija Univeziteta u Sarajevu koncert
0 30.12.2023 11:19