videoprilog Ivane Mišković (Federacija danas)

U Orašju forum o transparentnom javnom zapošljavanju

Helsinški odbor za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, zajedno s još nekoliko nevladinih organizacija pokrenuo je projekt "Transparentno javno zapošljavanje - Javni interes u borbi protiv korupcije u BiH" u kom okuplja građane iz više kantona radi iznošenja svojih iskustava i pronalaska načina za borbu protiv korupcije. Danas je forum održan u Orašju.

Zapošljavanje podobnih, a ne sposobnih, mito i korupcija, nažalost, prirodno su stanje Bosne i Hercegovine, ali i zemalja u regiji. Građani sve manje imaju nade za bolje sutra, nerijetko i sami budu uključeni u davanje mita za pronalazak posla.

„Helsinški odbor dugi niz godina radi aktivno u okviru antikorupcijskih mreža u Bosni i Hercegovini, međutim, ono što je poprilično izazovno u polju borbe protiv korupcije jeste što još uvijek nisu pronađeni efikasni mehanizmi i načini da se građani iz različitih lokalnih zajednica u BiH proaktivno uključe“, navodi članica Helsinškog odbora za ljudska prava Mirjana Ćuskić.

Nizak stupanj povjerenja u institucije i strah od etiketiranja pojedinih građana, ukoliko govore javno o netransparentnom zapošljavanju, do sada je bila prepreka pri rješavanju problema. Ipak, Helsinški odbor za ljudska prava navodi i poziva sve građane da im se obrate i podijele svoja iskustva u vezi sa netransparentnim zapošljavanjem.

„Pozivamo da se građani obrate ili nama ili Transparency internationalu koji ima servis za prijavu korupcije i da na taj način pokrenu rješavanje lavine mnogobrojnih pitanja“, poručuje Ćuskić.

Odbor će nastaviti surađivati s javnim ustanovama i javnim poduzećima, dovršit će izradu pravilnika, koji  uređuju način i bodovanje usmenog intervjua, a usporedno s time i mobilizaciju građana kako bi na neki način doprinijeli borbi protiv korupcije.

federalna.ba

Helsinški odbor za ljudska prava u BiH Ljudska prava BiH Orašje korupcija
BiH građani politika bojkot
0 27.07.2021 20:12
prvenstvo juniorke tenis BiH
0 27.07.2021 15:37
koronavirus BiH
0 25.07.2021 12:50
koronavirus BiH
0 24.07.2021 13:00
žrtva utapanje crna hronika Mostar BiH FUCZ
0 23.07.2021 13:26