Projekcijom filma 'Rođeni' otvoren OFFSide festival u Milanu

Projekcijom filma 'Rođeni' otvoren OFFSide festival u Milanu

U Milanu je otvoren OFFSide filmski festival koji će trajati do 18. decembra. Čast da otvori Festival koji slavi nogomet imao je film "Rođeni", autora Darija Mehmedovića.

Film "Rođeni" objavljen je ovog ljeta u produkciji Federalne televizije, a povodom 100 godina Fudbalskog kluba Velež. Među italijanskom publikom u Fabricca del Vapore su se našli i Bosanci i Hercegovci koji žive u ovom gradu. Među zvanicama je, između ostalih, bio i generalni konzul BiH u Milanu Dragan Mihaljević.

- Sama činjenica da večeras gledamo jedan film iz Bosne i Hercegovine u Milanu je veliki dobitak za sve nas. Italija i BiH imaju odlične odnose, naši građani su jako dobro integrisani u ovu sredinu a ako ima nešto što nas povezuje vrlo brzo onda je to sport - izjavio je konzul Mihaljević.

Prije same projekcije, prisutnima su se prigodnim riječima obratili italijanski sportski novinar bosanskih korijena Alex Alija Čizmić te autor filma Dario Mehmedović.

- Prisustvo ovdje čini me posebno ponosnim jer ćete vidjeti film koji govori o jednom radničkom klubu koji je osnovan prije 100 godina. Velež je Fudbalski klub iz Mostara, jednog od najljepših gradova u Jugoistočnoj Evropi koji je, nažalost, doživio tešku sudbinu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Velež je, uz Stari most, jedan od simbola ovog grada. Kao i grad, i klub je doživio mnoštvo uspona i padova tokom svojih 100 godina - istakao je autor filma Dario Mehmedović, koji je nakon projekcije odgovarao na pitanja posjetilaca festivala.

Prikazivanje filma "Rođeni" na OFFSide Festivalu u Milanu je prva međunarodna projekcija ovog filma u kojem, između ostalih, možete vidjeti legende ovog kluba Vahida Halilhodžića, Dušana Bajevića, Envera Marića, Franju Džidića, Ivana Ćurkovića, Seada Kajtaza ali i njihove rivale na terenu Dragana Džajića i Ivicu Šurjaka.

Film "Rođeni" je ranije preveden na engleski jezik. Alex Alija Čizmić je zaslužan što je film u Milanu premijerno prikazan uz prijevod na italijanski jezik.

federalna.ba

OFFSide filmski festival 'Rođeni' Dario Mehmedović
Festival sportskog filma Zlatibor 2023. čobo 'Rođeni'
0 16.08.2023 16:43
'Rođeni' AIPS Dario Mehmedović
0 27.03.2023 16:22
'Rođeni' dokumentarni film
0 25.10.2022 20:39
Velež 'Rođeni' travnjak
0 10.09.2022 10:13
'Rođeni' Dokumentarni četvrtak
0 23.06.2022 21:40