Projekat "Majevica bez mina do 2024. godine"
(Izvor: Fena/Ministarstvo civilnih poslova)

Projekat "Majevica bez mina do 2024. godine"

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak i ambasador Njemačke u BiH Thomas Fitschen posjetili su minski sumnjiva područja regije Majevica u znak podrške projektu "Majevica bez mina do 2024. godine“.

Projekt, financiran od Savezne Republike Njemačke u iznosu od 9,7 miliona eura, predviđa deminiranje ukupne površine 27,88 kvadratnih kilometara, a uključuje pet majevačkih općina od čega dvije iz Republike Srpske i tri iz Federacije BiH, te predstavlja dobar primjer međuopćinske i međuentitetske suradnje u BiH.

Projektom, koji je počeo u julu 2022. i trajat će do kraja 2024. godine, planirano je da od mina bude oslobođeno područje između Semberije, Posavine i Tuzlanske kotline.

Ministrica Bošnjak zahvalila je donatorima, kao i hrabrim sudionicima Projekta na energiji i podršci koju nesebično pružaju.

- Projekt Majevica, kao i mnogi drugi projekti deminiranja, nisu samo proces uklanjanja mina, nego ulaganje u budućnost naše zemlje, mir, stabilnost i prosperitet - istakla je Bošnjak.

Ističući dugogodišnju ulogu Njemačke u deminiranju u BiH, ambasador Fitschen naglasio je važnost ovog projekta u smislu pomirenja i stvaranja sigurnog okruženja za građane BiH.

Na projektu Majevica trenutno radi više od 100 osoba iz BHMAC, MAG i NPA koji su prisutnima prezentirali do sada postignute rezultate na tom projektu, kao i preostale aktivnosti kako bi područje Majevice bilo slobodno od mina do 2024. godine.

Projekt je značajan, ne samo za sigurnost građana, već i za razvoj gospodarstva i turizma u regiji, obnovljene domove, poljoprivredna dobra i krajolik.

Deminiranje predstavlja ključnu fazu u obnovi, stvarajući uvjete za održivi ekonomski rast i razvoj infrastrukture.

Ministarstvo civilnih poslova BiH nastavit će, u suradnji s domaćim i inostranim partnerima, s predanim radom u području deminiranja kako bi pružilo sigurno okruženje i prosperitetan razvoj u svim dijelovima BiH, saopćeno je iz MCP-a BiH.

federalna.ba/Fena

Majevica Dubravka Bošnjak Njemačka ambasada u BiH deminiranje
Dubravka Bošnjak CEV odbojka
0 04.04.2024 09:58
Dubravka Bošnjak Festival Sarajevska zima Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ministarstvo civilnih poslova BiH
0 10.02.2024 11:11
litij litijum rudnik litijuma Lopare Majevica
0 10.12.2023 22:01
Ministarstvo civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak BiH
0 04.12.2023 15:01