Proizvodnja u Staroj jami se obustavlja, rudari se prebacuju u Raspotočje

Proizvodnja u Staroj jami se obustavlja, rudari se prebacuju u Raspotočje

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i Samostalni sindikat radnika Rudnika mrkog uglja Zenica definitivno su povukli prošlosedmičnu odluku o organiziranju protesta ispred zgrade Vlade FBiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, koji je bio zakazan za četvrtak - potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata radnika RMU Zenica Elvedin Avdić.

- Preduzeće je ostalo u blokadi od strane naših 15-ak radnika, koji ne žele "zalediti" tužbe na određeni period - kazao je Avdić, koji je dodao da su svi radnici sutra u 11.00 sati pozvani da dođu na kapiju preduzeća, gdje je sutra u 8.00 sati također bio zakazan mirni protest zeničkih rudara, koji je također otkazan.

Radnicima koji još uvijek nisu pristali da "zalede" izvršne sudske presude po osnovu neuplaćenih doprinosa za penziono-mirovinsko osiguranje, dat je krajnji rok da to učine do sutra u 10.00 sati.

- Očekujemo da nam sutra direktor Mensur Hukić saopšti šta proističe iz ovog problema. On će u 7.30 sati imati sastanak s radnicima koji, za sada, ne pristaju da "zalede" potraživanja po tom osnovu - kaže Avdić.

On najavljuje kako će, kada se izvrši deblokada računa preduzeća te radnici dobiju plaće, dio jamskih radnika iz pogona "Stara jama", u kojoj se ugalj kopa komornom metodom, biti prebačen u pogon "Raspotočje" kako bi se obnovila proizvodnja u tom pogonu.  

- Koliko znam, donesena je odluka o privremenom prekidu proizvodnje u pogonu "Stara jama" za koju će biti izrađen elaborat. Zato će radnici iz te jame biti prebačeni u "Raspotočje", ali neka i to sutra obrazloži direktor Hukić - ističe Avdić.

federalna.ba/Fena

Stara jama Raspotočje rudnik Rudnik mrkog uglja Zenica RMU Zenica Zenica
Arcelor Mittal Zenica Arcelor Mittal Zenica Federalni radio
0 22.09.2023 19:50
BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica pozorište Federalni radio
0 18.09.2023 20:21