Proglašeno vanredno stanje zbog suše, uvedena ograničenja za 5,9 miliona ljudi

Proglašeno vanredno stanje zbog suše, uvedena ograničenja za 5,9 miliona ljudi

Vlada španske autonomne oblasti Katalonije je proglasila vanredno stanje zbog suše, najavljujući u četvrtak nova ograničenja koja će pogoditi oko 5,9 miliona ljudi.

"Ovo je najgora suša dosad. Klimatske promjene nas testiraju poput pandemije", rekao je katalonski predsjednik Pere Aragones na konferenciji za novinare.

Akumulacije koje opskrbljuju vodom oko 80 posto katalonske populacije pune su samo 15,8 posto nakon dugotrajne suše i nedavnog nenormalnog sušnog perioda.

Katalonske vlasti su saopćile da će možda morati da dovoze vodu za piće čamcima prije ljeta, što je već zabilježeno 2008. godine.

Grad i pokrajina Barcelona, grad Girona i većina okolnog područja, kao i veći dio Costa Brave ulaze u hitnu fazu i od petka će se morati nositi s novim ograničenjima.

"Apsolutno sam uvjeren da saradnjom i ogromnim zajedničkim naporom možemo prevladati ovu sušu", rekao je Aragones.

Cilj proglašenja vanrednog stanja je ograničiti potrošnju vode na 200 litara vode po glavi stanovnika, što je brojka koja uključuje ekonomske i komercijalne aktivnosti.

Svaka opština koja prekorači ograničenje potrošnje vode morat će da smanji ili da isključi vodu na određene sate svakog dana. Ako to ne uradi, suočit će se s kaznama regionalne vlade.

Bez obzira na to, privredni sektor će već biti pogođen isključenjima vode. Poljoprivredne aktivnosti će morati da smanje upotrebu vode za 80 posto, a industrija će imati smanjenje vode za 25 posto.

Punjenje većine bazena također će biti zabranjeno osim ako objekti koriste slanu vodu i nisu povezani na javni sistem ili ako se bazeni koriste za sport i mogu dokazati odgovorno korištenje vode ili imaju postavljene sisteme za recirkulaciju.

Ukrasna jezera, fontane ili druge "estetske upotrebe" vode također će biti nezakonite osim ako se ne koriste za zaštitu određenih vrsta životinja.

Zalijevanje vrtova pitkom vodom već je mjesecima zabranjeno, jer su na tim područjima već bila na snazi ograničenja "pred vanredno stanje".

Također će biti zabranjeni i novi projekti koji će zahtijevati intenzivnu upotrebu vode, poput novih farmi, urbanističkih planova ili turističkih projekata.

Osim nedostatka kiše, prošla godina je bila najtoplija zabilježena u Kataloniji.

U Barceloni je protekli januar također bio 2,2 stepena topliji od prosječne temperature za taj mjesec. Oboreni su svi rekordi od početka vođenja evidencije 1914. godine, prema opservatoriji Fabra.

Na nekim mjestima zabilježena je i temperatura od čak 21,2 stepena Celzijusa.

federalna.ba/AA

Španija suša voda