Prilog Milija Papića

Proglašeno stanje prirodne nesreće u Neumu

Neumski načelnik Dragan Jurković donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Općine Neum.

Odluka je donešena zbog velikog požara koji je poharao zaleđe općine Neum od 2.augusta, a na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, saopćeno je iz Ureda načelnika.

Hercegovina je proteklih dana bila  zahvaćena velikim požarima koji su nanijeli štetu eko-sistemu, šumama, prirodi, različitim poljoprivrednim kulturama. Gorilo je na Boračkom jezeru, Čvrsnici i Neumu. Zahvaljujući vatrogascima i ograničenoj podršci helikoptera Oružanih snaga i helikopterskog servisa iz Republike Srpske vatra se smirila.

Svake godine Hercegovina u ove ljetne dane prolazi vatrenu stihiju. Bez adekvatne pomoći sa viših nivoa vlasti, situacija se neće promijeniti nabolje. Podsjetimo, da je nedavni požar u Parku prirode Blidinje izazvao štetu na 500 hektara borove šume, a podaci iz Neuma govore o nanesenoj šteti na maslinicima. I tako iz godine u godinu bez prave reakcije nadležnih. Dendrolog stručnjak u oblasti biljaka Bojan Spasojević govori o ozbiljnim problemima koje stvaraju požari:

„Što se tiče uticaja, on je zaista ogroman, negativan, prije svega. To su stabla koja lako gore, pri ovim visokim temperaturama. Sve to dovodi do degradacije šuma. Stvaraju se opožarena područja, koja mogu biti izvor novog požara.“  

Šteta zbog požara u Hercegovini toliko je velika da bi se svake godine mogla za taj iznos kupiti adekvatna letjelica, kaže glasnogovornik u Upravi CZ HNK Pero Pavlović.

„Neki pokazatelji govore da štete koje nam požari učine u samo jednoj požarnoj sezoni su toliki da bismo za te iznose koji su nastali kao posljedica požara, mogli kupiti najmanje jednu ili dvije letjelice.“

Podsjetimo, iako je najavljeno kako bi već ove godine u toku požarne sezone mogla biti iznajmljena letjelica od  tvrtke iz Španjolske od koje bi se nabavljale letjelice, od toga neće biti ništa. Da bi se uopšte mogli potpisivati bilo kakvi ugovori, Vlada Federacije BiH mora osnovati posebnu jedinicu, pravni subjekt, koji bi vodio poslove nabavke i iznajmljivanja protupožarnih letjelica. U najboljem slučaju vlastitu, planiranu, eskadrilu Federacija BiH može dobiti tek za godinu dana, do tada ćemo zbrajati štete smatra načelnik Općine Neum Dragan Jurković.

„Sada je trenutno  nemoguće procijeniti, maslinici koji su uništeni u potpunosti i dijelimično i mislim da će se raditi o šteti preko nekoliko stotina tisuća maraka. Stradalo je jedno 400 maslina, izgorjelo ovdje kraj kuće i po polju na pet lokacija. Mi smo to sami sadili, nismo se ničim bavili nego time.“