Profesor u Estoniji osuđen zbog špijuniranja za Rusiju

Profesor u Estoniji osuđen zbog špijuniranja za Rusiju

Univerzitetski profesor u utorak je osuđen u Estoniji nakon što je proglašen krivim za špijuniranje za rusku vojnu obavještajnu službu, što je dio kampanje sabotaže, elektronskog ratovanja i prikupljanja informacija za koje estonski zvaničnici krive Moskvu, navodi AP.

Bivši profesor sa Univerziteta Tartuu u Estoniji osuđen je na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog špijunaže za Rusiju.

Vjačeslav Morozov, ruski državljanin koji je predavao na najprestižnijem univerzitetu u Estoniji, osuđen je na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog podrivanja sigurnosti ove baltičke države tokom 14 godina koliko je djelovao u zemlji do hapšenja u januaru ove godine.

Špijunirao je za rusku vojnu obavještajnu službu GRU, tvrdi estonska policija. Kažu i da je profesor prikupljao informacije o unutarnjoj odbrambenoj i sigurnosnoj politici Estonije, baltičke zemlje članice i EU i NATO-a, kao i povezanih osoba i infrastrukture.

Profesora je uhapsila estonska sigurnosna agencija, i od tada se nalazi u pritvoru.

Nakon podizanja optužnice, Univerzitet u Tartuu raskinuo je s njim radni odnos. Na fakultetu je radio od 2010. godine.

Estonija ima veliku populaciju koja govori ruski jezik, a sudski dokumenti navode da je Morozov također Moskvi dostavljao informacije o situaciji u vezi sa socijalnom integracijom i političkim pitanjima u zemlji.

federalna.ba/Fena

Estonija Rusija