Nestašica: Iz Evrope u SAD stiglo 35 tona mliječne formule za bebe
(Izvor: Rick Bowmer/AP)

Nestašica: Iz Evrope u SAD stiglo 35 tona mliječne formule za bebe

Američki vojni teretni avion dopremio je u nedjelju prve količine mliječne formule koja je iz Evrope poslana na tržište Sjedinjenih Američkih Država koje se bori s nestašicom tog proizvoda.

U prvoj isporuci, koja je dopremljena vojnim teretnim avionom iz Nemačke, stiglo je oko 35 tona mliječne formule za bebe, što je dovoljno za oko 500.000 flašica.

Vojni avion koji je prevozio formulu za bebe stigao je u nedjelju u Indianapolis, a riječ je o prvoj od nekoliko pošiljki koje se očekuju iz Evrope s ciljem ublažavanja nestašice koja je izazvala veliku paniku među roditeljima koji na taj način prehranjuju dojenčad.

"Ovo je važan korak, ali ne i jedini koji će biti poduzet. Nastavićemo da radimo, pošto nam je predsjednik naložio da iskoristimo svaku priliku kako bismo povećali količine", rekao je Tom Vilsack, sekretar za poljoprivredu.

Iz Bijele kuće je saopšteno i da je sljedeća isporuka već dogovorena te da Vlada radi na rješavanju problema s nestašicom.

Sjedinjene Američke Države se danima suočavaju s nestašicom mliječne formule za bebe na nacionalnom nivou, zbog čega je Odbor za nadzor Vlade Predstavničkog doma Kongresa saopštio da planira istražiti rad četiri najveća proizvođača formule.

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, manje od polovine beba rođenih u SAD-u se hrani isključivo majčinim mlijekom tokom prva tri mjeseca života.

federalna.ba/AA

Njemačka SAD mliječna formula za bebe
samit G7 Njemačka Ukrajina Rusija energenti
0 26.06.2022 10:31
razarač SAD Drugi svjetski rat olupina
0 25.06.2022 21:42
sport plivanje Svjetsko prvenstvo SAD Mađarska Budimpešta
0 25.06.2022 20:27
SAD Joe Biden kontrola oružja
0 25.06.2022 16:24