videoprilog Merile Dizdarević (Mreža)

Prljavi ples

Dok Milorad uz harmoniku pjeva, Dodik krenuo na sve ili ništa. Zaigrao opasnu igru. Na kocku stavio RS i svoje političko djelovanje. U rušilačkom pohodu udario na državu i formiranje paravojnih formacija. Je li 26. oktobar dan D za Dodika, kada je najavio usvajanje zakona. Šta rade institucije sistema, zbog čega šuti međunarodna zajednica, zašto EUFOR ne reaguje? Hoće li neko zaustaviti njegovu namjeru prije nego što u Skupštini RS-a počne realizaciju svog opasnog plana. Ako je Dodik na tenkovima međunarodne zajednice došao na vlast, hoće li stati, ili će opet, uz pomoć međunarodne zajednice u marici s harmonikom završiti svoju političku karijeru?

Prvi glas entiteta RS-a. Zvijeda šatora  i tribina.  Muzička turneja, putujući frontmen i dobro uštimani orkestar i probrana publika u VIP loži.  U sukobu je sam sa sobom, pjevati ili ratovati. 

“Ovo što smo danas vidjeli je najobičniji primitivizam”, istakao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH. 

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, je rekao: “Kada bi čovjek htio od gusli Radovana Karadžića on je došao do  harmonike.” 

Ne zaboravlja Dodik svoj pjevački repertoar,  ali bi da zaboravi svoje rane radove.   

“Zna se šta je bilo, u Srebrenici je bio genocid. Sada čitav jedan narod ispašta zato što se Ratko Mladić ili Karadžić ne žele da predaju”, govorio je Dodik 2008. 

I za to mu je potreban reset. Vratiti fabrička dejtonska podešavanja u čijoj nadogradnji je učestvovao, kako on tako i stranka koju vodi. Pa bi kroz Narodnu Skupštinu RS-a vratio sve na ‘95. te poništio datu politčku saglasnost na reformske zakone i državne institucije poput Suda, Tužilaštva, Uprave za indioretno oporezivanje, SIPA-e, OSA-e , OS BiH. I tako redom sve što nije Dodikovoj volji. 

“Postoji član 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Aneksa 4 to je Ustav BiH koji govori o kontinuitetu BIH. Postoji parlamentarni zakon RBIH od 12. decembra ‘95. godine koji glasi u koliko se ne bude provodio DMS da će se vratiti Ustav RBIH”, pojašnjava Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike BiH. 

“To je izglasano na parlamentarnom nivou. PSBiH je to izglasala. NSRS  vam tu dođe kao britanska kraljica uticaj na klimatske promjene i dešavanja u Brazilu ili ti tako nešto. On se postavlja kao vlasnik RS, on predstavlja sve. Mene ne predstavlja. Jasno i glasno kažem koji ti čovječe narod predstavljaš”, kaže ekonomska analitičarka Svetlana Cenić. 

Ko o čemu, Mile o otcjepljenju

Za sebe, a u ime naroda i pod zastavom RS-a uz zvuke harmonike ko o čemu, Mile o otcjepljenju. 

“Mi smo za ustavnu poziciju BiH, ona je nedvosmislena jasna, RS će sama poduzeti mjere koja ide u tome da se njoj vrati ustavna nadležnost i da povučemo našu saglasnost koja je ranije data reformi vojske, reformu Tužilačkog savjeta, reformu fiskalnog sistema i uspostavljanje Direkcije za indirektne poreze.” 

“Ne možete pregovarati o Ustavu, o Dejtonu,  o poziciji OHR-a, o vraćanju na izvorni Dejton. Ja o tome neću da pregovaram ni po koju cijenu”, kategoričan je predsjendik SDA Bakir Izetbegović.

„ Po Ustavu i Zakonu član Predsjedništva se moze eliminirati ukoliko ne prisustvuje tri sjednice, zato on dolazi na sjednice. Ne možemo mi odnijeti bubnjeve tamo da ga nadjačamo. Da nije žalosno ovdje bi se svi hvatali za stomak od smijeha”, kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a. 

“Ponaša se kao kockar koji ide na sve ili ništa”, smatra Lazović. 

Fotelju ne da, pa zato u Predsjedništvo BiH i dolazi. Jer lakše je odavdje isposlovati novi ustavni poredak i parasistem u sistemu. Dakle, osim trobojke  Dodik hoće i svoje obavještajce, vojnike, policajce, sudije, tužioce, carinike. Srpska zemlja, srpske šume a zapravo vlasništvo države BiH nepreželjena  su bogatstva koje je godinama crpio upravo Dodik i njegov režim. Ustavni sud BiH kao brana svemu protuustavnom, konačna su mu meta koju pokušava urušiti godinama. Ubijeđen da je pristrasan, nije, a mogao je iskoristiti upravo Ustavni sud BiH da dokaže da država neustavno koristiti nadležnosti RS-a kako to i tvrdi. 

No,umjesto toga  Dodik i kadrovi iz RS-a dosljedno provode  Memoradum Srpske akademije nauka i umjetnosti. Blokirane su državne institucije, antidržavna retorika na djelu a država sve češće nazivana nemogućom, neprirodnom i neodrživom. Nakon propasti referenduma o otcjepljenju, nova Dodikova politička avanatura je – samostalna RS u okviru Dejtonske BiH.

“Dakle ovo nije secesija i ovo nije otcjepljenje”, kaže Dodik. 

“Samostalna RS u okviru BiH, ima ona pjesma oženjen sam, a ko momak živim. Pa je to otprilike živim i eto imam malo žene i malo djece i u bračnoj sam zajednici, zajednička nam je imovina i zajedničko nam je sve ali ja bih opet da živim kao momak i da se švaleram”, dodaje Cenić. 

“Oni znaju da postupaju nezakonito i neustavno ali prihvataju  te rizike i testiraju dokle mogu ići i to  više sa terena ustavnoga prava i prava uopće  prelazi na teren surove brutalne politike”, naveo je Džemil Sabrihafizović, pravni ekspert i učesnik u potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

“Sve dogovore koje donosi na sastancima sa svojim istomišljenicima neka ih pokrene u Parlamentu, ako Parlament to usvoji onda okej, onda je to u skladu sa Ustavom BiH. Sve drugo je udar na BiH i sve drugo je faktički verbalni državni udar koji Dodik provodi već godinu dana”, dodaje Lazović. 

Dodik bi mirno da provede slovenski scenario

“Provodi jednu suštinu, a ta suština se zove približavanje ostvarenju projekta velike Srbije. Taj projekat je zaustavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom i BiH  je dobila svoje nanovo međunarodne garancije za mir, za život, za razvoj  i bude li se taj paket dovodio u pitanje ponavljam dovodi se u pitanje mir”, pojašnjava Mirko Pejanović, bivši član Predsjedništva Republike BiH. 

Pa bi Dodik mirno da provede slovenski scenario. Slučajno ili ne, poruka stigla istog dana, na 30. godišnjicu,  kada je Karadžić prijetio nestankom muslimanskog naroda. 

“Uradićemo na isti način kako su uradili Slovenci. Fino blokirali kasarne i rekli ovi momci koji ne valjaju njima, tu je bilo i Bošnjaka, šta ja znam, morali su da odu. Pa ćemo reći ko ne smije, nikoga mi nećemo dirnuti, nikome dlaka s glave neće faliti”, poručuje Dodik. 

Nedžad Ahatović, vojni analitičar, kaže: “Ono što RS želi da postigne praveći alternativu Oružanim snagama BiH, jeste da u jednom momentu stvori takvu vojnu silu protiv koje će biti beznadežno ratovati i gdje će druga strana uslovno rečeno ovdje BiH pribjeći ovom mirnom razlazu. To je cilj i taj koncept u suštini podrazumijeva uključivanje svih ovih paravojnih organizacija i djelatnosti kojim se RS bavila do sada.” 

“Ko pravi paraformacije, ko obučava paraformacije, ko vodi evidencije o paraformacijama i Krivičnim zakonom su za to predviđene kazne od najmanje 5 godina. To je jednostavno jedna politika totalne DESTABILIZACIJE FORMIRANJE ORUŽANIH SNAGA paralelnih to je APSOLUTNI UVOD U DISOLUCIJU”, dodao je Sabrihafizović. 

U RS-u je sve spremno. Jačanje MUP-a RS traje više od decenije, preko 50 miliona maraka uloženo u žandarmeriju, tu su borbena oklopna vozila despot po ugledu na Srbiju, helikopteri i specijalizirana ruska obuka kadrova iz RS-a.  Stručnjaci za sigurnost upozoravaju da osim policije, na teritoriji RS-a  postoje i paravojne formacije poput ravnogorsko četničkog pokreta. 

“U RS i Srbiji broji 30 hiljada članova koji su tipična paravojna formacija jedna od najvećih u Europi, ako ne i u svijetu, imaju svuda svoje podružnice”, dodaje Ahatović. 

Dodik želi nazad Vojsku RS-a, istu onu koja je u Hagu presuđa za genocid i ratne zločine u BiH. Tumači Dejton kako mu odgovara zanemarujći da je isti taj sporazum predvidio dodatne nadležnosti i formiranje institucija koje će služiti za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH.  A to su Oružane snage BiH partner NATO-a i EUFOR-a koji su u BiH garant stabilnosti i mira.  Pa dok poziva na isto, dakle ,mir i državu u državu , Dodik računa i na pomoć prijatelja, jer NATO je ipak neprijatelj.   

"Ako do toga dođe mi ćemo zatražiti  pomoć naših prijatelja.” 

“TA IZJAVA ME PODSJEĆA NA PONAŠANJE ANTE JELAVIĆA, kada je gotovo na identičan način pokušao napraviti Herceg Bosnu i zaokružit je kao treći entititet pa se zna kako je završilo. Reagovale su i domaće snage i uz pomoć tada međunarodnih snaga on je pobjegao iz BiH i osuđen je na 10 godina. Ukoliko Dodik krene tim putem čeka ga slična sudbina”, smatra Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike BiH. 

“U tom kontekstu je vrlo važno direktno podržati blok opozicionih stranaka u RS koji se već ogradio i usprotivio ovom paketu koji najavljuje član Predsjedništva Dodik preko NSRS”, dodaje Pejanović.  

Šarović: Ovo nije igrica nego stvarna igra 

Sve sigurnosno-pravosudne institucije, dakle, Dodikovi su neprijatelji.  Želja je eliminisati sve ono što bi ga dovelo do optuženičke klupe ili barem to svesti do nivoa RS gdje je svakako on i kadija i sudija. 

“A ko bi mene to mogao da uhapsi?”, pita Dodik. 

“Ulog je čitava porodica koja ne bi bila nigdje i ništa da nema njegove političke moći. Ulog je ogroman, ulog je bolona i onda je ta  nervoza i onda da ide do kraja  jer mora nečim zamajavati. On ne zna koju više priču da proda sve je prodao. Obećavao fabrike, obećavao kosmodrone, nema šta nije obećavao, više ne znam šta ima da obeća. Ništa nije uradio samo je osiromašio RS.”, dodala je Cenić. 

Parasistem je skup. Dok ga pravi javna preduzeća u RS-u su u dubiozi , dvije milijarde maraka,  a što je više od pola ukupnpg duga RS-a od preko 5 milijardi maraka, a krediti dolaze na naplatu. Milijarda i 524 miliona maraka leglo je na račun entiteta RS od indirektnih prihoda za prvih 9 mjeseci ove godine, a analize govore da RS dobije preko 400 miliona maraka više na godišnjem nivou nego što joj pripada, od raspodjele sredstava prikupljenih indirektnih poreza. Njegova grčevita borba za kupovinu zgrade njegovog kuma u kojoj bi treba biti smještena Uprava za indirektno oporezivanje i najava da će to biti sjedište svih srpskih predstavnika iz institucija BiH, možda u ovom kontekstu napokon i ima smisla. 

Siniša Vukelić, urednik portala Capital, ističe: “Procjena je da, ukoliko bi samo na 2 ili 3 mjeseca bio blokiran jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje, da RS sigurno ne bi imala novca da isplati plate u sektoru obrazovanja, policiji, penzije i ostale redovne dadžbine koje iznose par stotina miliona maraka svaki mjesec.” 

“Može da mu se desi  dok on formira vakuum prihodovni. Dok on formira svoje institucije za UIO ili porez na promet nije važno  šta god on to navede znate i onda nastaje vakuum. Kome će uplaćivati svi te poreze. Pa onda odbranu, jel neko misli da će mu država vratiti. Evo bile su dvije vojske pa smo mi unijeli ovo oružje. Misli li neko da će on to vratiti”, kaže ekonomska analitičarka Svetlana Cenić. 

Sve je uz asjedanju. Timovi rade na setu zakona koji bi krajem ovog  mjeseca kroz NSRS trebali zaživjeti. Podršku opozicije neće imati u ovoj skupštini, a za vraćanje nadležnosti će  glasati u Parlamentu BiH, gdje su isti doneseni. 

“Predsjedištvo PDP-a smatra da prijedlozi Dodikovi i SNSD-ovi koji najavljuju radikalne mjere nemaju ničiju podršku već imjaju za cilj stvaranje sukoba i političkog  haosa u RS i BiH”, istakao je Branislav Borenović. 

Mirko Šarović kaže: “Ovo nije igrica nego stvarna igra u kojoj on sada bira  između opstanka ili odlaska, ja mislim da je borba za opstanak.”  

U toj političkoj igri Dodik igra na dva fronta. Brine o strateškom partneru i misli o položaju Hrvata. A Dragan Čović, po istom principu prešućivanja  presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, vješto skreće sa teme o nezavisnoj RS i radije bi o Izbornom zakonu, odnosno o sebi u Predsjedništvu što bi bilo besmisleno ukoliko Dodik ostvari disoluciju. A unutar Tužilaštva BiH borba da ta institucija počne raditi svoj posao. Prijave se gomilaju, predmeta nema. Jer upitno je smiju li se uspustiti u procesuiranje Dodika za rušenje države. A zbog narušavanja Ustava BiH i  Dejtonskog mirovnog sporazuma već se nalazi na američkoj crnoj listi.   

Ovo je prilog iz magazina Mreža. Sva izdanja ove emisije pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Milorad Dodik Republika Srpska
Milorad Dodik SAD Rusija Vladimir Putin
0 01.12.2021 11:35
Milorad Dodik Državna imovina
0 30.11.2021 20:25
Jens Stoltenberg NATO Milorad Dodik
0 30.11.2021 19:47
Bakir Izetbegović Dragan Čović Milorad Dodik Johann Sattler
0 29.11.2021 22:16
Milorad Dodik Dragan Čović Bakir Izetbegović Delegacija EU u BiH
0 29.11.2021 19:43
delegati Republika Srpska Doma naroda PSBiH
0 29.11.2021 13:42