Priznanje za 'Škiju' i 'Željinu stotku' na festivalu 'Zlatibor 2022'

Priznanje za 'Škiju' i 'Željinu stotku' na festivalu 'Zlatibor 2022'

Nakon četiri dana prave sportske filmske čarolije na Zlatiboru svečano je zatvoren 11. međunarodni festival sportskog filma „Zlatibor 2022“. Na festivalu su prikazana najznačajnija ostvarenja u oblasti sportskog filma iz zemalja regije, ali i autora iz cijelog svijeta.

Specijalni žiri Festivala u sastavu predsjednica Arijana Saračević Helać i članovi Dušan Cicvara i Oliver Paunović proglasili su za najbolji film na festivalu - Grand prix Nagrada – „Gligorićeva Mar del Plata - Kraljeva indijska varijanta“, autora Ognjena Rakčevića. Nagrada za najbolji film o visokim moralnim vrijednostima u sportu „Partizanske smučine - Cerkno '45“, autora Dušana Moravca. Nagrada za najbolji film o ličnosti u sportu „Šesti krug“, autora: Miodraga Popova i Tamare Popov Radonjić. Nagrada za najbolju fotografiju, dizajn i inovativnost „Najlepši dan života“ autora Ivice Vidanovića i Aleksandra Miletića.  Nagrada "Dinko Tucaković" za najbolju režiju dokumentarnog filma „Nemojte se ljutiti što sam zaćutao na trenutak“, autora Vladimira Pajića i Nataše Šević. Nagrada za najbolji igrani film: „Tigrovi“, autora: Ronniea Sandahla. Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film „Skok“, autora Aleksandra Miletića i Ivice Vidanovića. Nagrada za najbolji srednjemetražni dokumentarni film „Put prazne šake“ autora Miloša Todorovića. Nagrada za najbolji kratkometražni dokumentarni film „Anita - skupljačica ruku“, autora Mustafe Hussaina.

Posebna priznanja za doprinos filmskoj umjetnosti i sportu za dokumentarne filmove dobili su dokumentarci: „Lele, luge, što napravismo. Raduvaj se Makedonijo“, autora Ljubomira Ošavkovskog, „Medalje za život/ Zagrljaj sudbine“, autora: Dejana Nikolića i Trivka Savića, „Zlatna godina užičke košarke“, autora Dragana Pejića i „Škija" i "Željina stotka“, autora Muhameda Bikića.

„Posebno nam je zadovoljstvo i kuriozitet što smo sa dva filma učestvovali na ovom renomiranom festivalu i što je Federalna televizija ponovo skrenula pažnju na svoju dokumentaristička filmska ostvarenja. Nakon nagrađene „Bosne“, stiglo je priznanje i za „Želju“, a posvećujemo ga stogodišnjaku i njegovim legendama, Ivici Osimu i Josipu Katalinskom, kao i svim ostalim Željovcima koji nažalost više nisu sa nama“, rekao je Muhamed Bikić. 

Festival je član Svjetske organizacije sportskog filma sa sjedištem u Milanu, a organizuju ga Udruženje Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor, Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor.

federalna.ba/Muhamed Bikić

Škija Zlatibor 2022 Željina stotka Muhamed Bikić
Fudbalska reprezentacija BiH Muhamed Bikić
0 22.03.2024 11:06
Federalna televizija Olimpijada u Sarajevu Muhamed Bikić
0 07.02.2024 08:43
Budva Muhamed Bikić
0 01.06.2023 19:29