videoprilog Lejle Aganović (Federacija danas)

Priznanja i novčane nagrade za 60 najboljih učenika u Federaciji BiH

Za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2020/2021. godini Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke na svečanosti organiziranoj u sjedištu Vlade nagradilo je najbolje studente. Iz budžeta je za ovu namjenu izdvojeno 148.000 maraka.

Prosjek ocjena kriterij je po kojem je napravljena lista najboljih a kandidate su nominirali fakulteti u sastavu javnih visokoškolskih institucija u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću i Mostaru. Priznanjem i jednokratnim novčanim iznosom od 2.000 maraka nagrađena je izvrsnost njih 74, među kojima je i mlada novinarka naše kuće Hana Vranac.

“Važno je naglasiti da ni diploma ni ove nagrade ne znače ništa ako ne osvijestimo da teorija koju smo učili na fakultetu nije tu sama po sebi već da je ona ključ da spoznamo pojavnu stvarnost i njene fenomene oko nas”, istakla je Vranac.

“Želim reći da je ovakav vid afirmacije i valorizacije našeg dugogodišnjeg truda i rada zasigurno mnogo značajan za svakoga od nas. Predstavlja veliki vjetar u leđa za sve buduće izazove i pokazatelj da se na kraju svaki trud isplati”, kaže Amila Smajić, nagrađena studentica Pravnog fakulteta UNSA.

“Svim kolegama i kolegicama čestitam na priznanju koje će danas dobiti - pozivam ih da budu svjesniji težine ovoga priznanja i da ubuduće budu još uporniji i skromniji”, poručio je Hrvoje Žabić, nagrađeni student Franjevačke teologije u Sarajevu.

U ovoj godini Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvajalo je sredstva i za druge projekte poboljšanja kvaliteta života studenata. Njih oko 300, iz najmanje razvijenih sredina, dobilo je subvencije za smještaj i ishranu, a podrška se, po javnim pozivima, redovno pruža i studentima sa invaliditetom kao i pripadnicima manjinske romske populacije.

“Vodimo računa o studenstskoj populaciji tako što ih ne samo finansijski, novčano pomažemo nego ih u okviru njihovog studentskog života, kroz osnovni i prošireni studentski standard, motiviramo za što uspješniji rad u akademskoj zajednici”, naglasio je Mario Markotić, stručni savjetnik u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.

S obzirom na situaciju u kojoj živimo s jedne, te zasluge i potrebe studenata, s druge strane, ovdje je riječ o dobrodošlim ali ipak simboličnim nagradama. Ulaganja u temelje napretka svake države - obrazovanje, nauku i zapošljavanje najboljih - mogu i moraju biti veća.

federalna.ba

Vlada Federacije BiH Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nagrade studenti
Stolac zemljotres Elmira Sefo Vlada Federacije BiH
0 19.05.2022 16:39
Sajam knjiga i učila nagrade
0 25.04.2022 14:49
subvencije poticaji Vlada Federacije BiH poljoprivreda poljoprivrednici
0 15.04.2022 18:37
fotografija Sony nagrade
0 15.04.2022 14:36