videoprilog Sanela Kajana (Dnevnik 2)

Privrednici nakratko blokirali M-17 zbog najave rekonstrukcije Crnaje

Zbog najavljene rekonstrukcije tunela Crnaja, danas su privrednici iz Jablanice, ali i Konjica i Mostara, na 15 minuta blokirali magistralnu cestu M-17, Mostar - Sarajevo. Nezadovoljni su budući da nije pronađeno alternativno putno rješenje za ovu dionicu. A to bi, kažu privrednici, prouzrokovalo kolaps saobraćaja i velike štete njihovim poslovima.

U svega nekoliko minuta blokade puta M-17 stvorile su se kolone vozila s obje strane tunela Crnaja kod Jablanice. Saobraćajnicu su blokirali privrednici u znak protesta što im nakon višemjesečnog traženja nije dostavljen tačan plan radova na tunelu Crnaja koje izvodi JP Ceste FBiH.

“Nama se ovdje svakodnevno odvija transport roba i ljudi. Čak i zdravstvenih problema. Mi, kao privrednici, moramo planirati svoje troškove za ovu godinu“ – govori Jasmin Badžak, predstavnik Udruženja poslodavaca Konjic. 

Cilj je, kako su kazali, skrenuti pažnju na značaj ovog saobraćajnog pravca i eventualne posljedice koje bi izazvao saobraćajni kolaps usljed radova.

“Nama je ova magistrala M17 žila kucavica. Naše poslovanje zavisi od protoka na magistrali M17. Svako kašnjenje bi za nas značilo duple troškove koje bismo mi imali u Autoprevozu” kaže Ahmedin Šabanagić, direktor Autoprevoza bus Mostar.

Privrednici traže čvrste pisane garancije od JP "Ceste FBiH" i Vlade FBiH o tome  koliko će trajati obustava saobraćaja tokom izvođenja radova. Općinske vlasti ih podržavaju u zahtijevima.

„Ovo nije samo pitanje Jablanice. Ovo je pitanje Bosne i Hercegovine! Znate i da je predsjedavajući Vijeća ministara rekao da se radovi neće izvoditi dok se ne nađe i ne napravi alternativni pravac. To je isto uradila i Federalna vlada i ministrar saobraćaja. Odjednom, prije tri dana smo saznali da radovi počinju sutra“ – ističe Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica.

„Žalosno je što je došlo do ovoga, ali neka je. Da se konačno probudimo. Da konačno kažemo vlastima od kantonalnog do federalnog i državnog nivoa da se ne mogu igrati više s nama. Nama je oduzet Koridor 5c. Još neka nam ovo urade i mi ćemo biti ništa!“ – kaže Ibrahim Ćilić, vijćnik u Općinskog vijeću Jablanica.

Organizatori današnje kratkotrajne blokade putnog pravca Sarajevo – Mostar insistiraju da se problem riješi kvalitetnom zaobilaznicom i u tom kontekstu predlažu da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje odluke kojom se obavezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M-17 izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja s koridorom 5C i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost saobraćaja.

Iz JP Ceste Federacije BiH za sada su bez zvaničnog komentara.

federalna.ba/Sanel Kajan

Crnaja Jablanica
Damir Šabanović Jablanica Federacija danas
0 14.01.2021 18:15
blokada gospodarstvenici Crnaja
0 14.01.2021 15:32
Crnaja blokada privrednici protest
0 14.01.2021 12:12
Crnaja tunel M17 protesti Udruženje privrednika Jablanica
0 11.01.2021 09:08