videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Privode se kraju pripreme za 28. tuzlanske pozorišne dane

U Narodnom pozorištu Tuzla privode se kraju pripreme za 28. tuzlanske pozorišne dane. Ovogodišnja revija će biti održana od 10. do 19. novembra, a na programu je devet predstava domaćih i regionalnih produkcija. Dio programa posebno će biti posvećen namlađim ljubiteljima pozorišne umjetnosti.

Uprkos sve težim uvjetima za opstanak i razvoj kulture i umjetnosti, u Narodnom pozorištu Tuzla uspjeli su i ove godine organizirati međunarodnu reviju, na kojoj će se naći neke od najkvalitetnijih pozorišnih predstava pozorišta iz zemlje i regiona. 

“To sasvim sigurno predstavlja priliku da se i naša publika dodatno i oplemeni, a i šansa za nas pozorišne radnike da na neki način provodimo više vremena sa svojim dragim kolegama iz drugih sredina kako bismo svi zajedno bili bolji pozorišni djelatnici”", kazao je Mirza Ćatibušić, direktor NP Tuzla.

Revija nije takmičarskog karaktera, a tuzlanskoj publici će se predstaviti pozorišta iz Zenice, Mostara, Sarajeva, Osijeka, Pečuha. Domaćini su, kao i prošle godine, najavili svoje dvije premijerne predstave. Prva premijera, koja će i otvoriti reviju, je predstava “Djelidba”, koju je na osnovu teksta Skendera Kulenovića režirao Miralem Zubčević. Riječ je o drami s komičnim elementima.

“Dešava se prije 70 godina, poslije onoga rata. Bilo bi divno da smo ga postavili pa da se ismijavamo sebi kakvi smo bili nekad, međutim, drama i komedija, posljedica, sami se sebi smijemo, što nismo odmakli ni korak od toga jer smo i danas isto pohlepni, isto smo ogrezli u svoje skute, u svoja 4 zida”, navodi glumac Siniša Udovičić.

“Drago mi je što sam radio sa ovim mojim dragim, zaista i darovitim studentima, ljudima. Shvataju moje principe, a to je gluma, gluma, kao umjetnost, ne kao imitacija", ističe reditelj Miralem Zubčević.

Premijerno će biti izvedena i predstava za najmlađe, „Kao Mačak u čizmama“, u režiji Midhata Kušljugića, te koprodukciji ART Teatra Tuzla i Narodnog pozorišta Tuzla.

“Našu prošlu predstavu je odgledalo približno 10.000 djece, nadamo se da će i ova predstava imati isti takav učinak. Predstavu radi jako talentirana, kreativna ekipa mladih ljudi pojačana nama dvojicom iz pozorišta, Sinišom Udovičićem i sa mnom, tako da će djeca imati još jendu zabavnu predstavu za sebe”, navodi reditelj Midhat Kušljugić.

Premijeru predstave „Kao Mačak u čizmama“ će upotpuniti promocija knjige „Mali glumci“, autora Midhata Kušljugića i Vahida Klopića. U pratećem dijelu programa bit će organizovano i Književno veče te promocija knjige „Setilo se majke“, autorice Brankice Damjanović. Reviju će 19. novembra zatvoriti gostujuća predstava “Teror“ nastala u koprodukciji Hrvatskog kazališta Pečuh i Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

federalna.ba

Tuzlanski pozorišni dani Narodno pozorište Tuzla
Narodno pozorište Tuzla konkurs zaposlenje
0 28.11.2023 17:22
Žene u crvenom Narodno pozorište Tuzla
0 27.06.2023 19:21
Macbett Narodno pozorište Tuzla
0 10.04.2023 22:50
Kralj Betajnove Narodno pozorište Tuzla
0 18.04.2022 17:14