"Evropski put BiH nema alternativu"

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je da je primarni prioritet Bosne i Hercegovine integracija u Evropsku uniju (EU), a da bi svaki pokušaj zaokreta od evropskog puta značio pucanje kičme bh. ekonomije na štetu svih njenih građana.

Konaković se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom.

Sastanak dvojice šefova diplomacija i delegacija održan je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a Konaković je nakon sastanka istakao da smatra da se intenzitet i dinamika bilateralnih razgovora Sarajeva i Zagreba odvijaju na zadovoljavajućem nivou.

Konaković je dodao da njegov hrvatski kolega i prijatelj Grlić Radman spada u red najagilnijih i najaktivnijih zagovarača procesa euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

“Današnji sastanak je primarno fokusiran na ovaj momentum, na situaciju u kojoj Bosna i Hercegovina ima na stolu ponudu, mogu tako slobodno reći, od strane Evropske unije, koju ranije nikada nije imala, ima političku spremnost zbog promjene odnosa unutar same Evropske unije i promjene stava o proširenju da ugrabi možda zadnji voz za te ozbiljne evropske integracije“, rekao je Konaković.

Ukazujući i na ekonomske šanse rasta pružene Zapadnom Balkanu od strane Evropske unije, Konaković je kazao da bi političari u Bosni i Hercegovini zato morali imati visoko razvijenu svijet o važnosti ovog trenutka i prioritetu donošenja odluka koje BiH vode ka Evropskoj uniji.

Konaković je rekao i da Bosna i Hercegovina sa Hrvatskom ima značajan obim trgovinske razmjene i da tu postoji poprilična pokrivenost uvoza izvozom.

“Hoću još jednom da pošaljemo poruku svima koji vide u bilo kojem drugom pravcu budućnost Bosne i Hercegovine jer brojke pokazuju da mi drugog puta nemamo. Naš ukupan izvoz u Rusiju i Kinu na godišnjem nivou iznosi oko 0,8 posto, da nam je oko 0,5 posto izvoz u nerazvijene afričke zemlje, a da izvoz u Zapadnu Evropu, odnosno u Evropsku uniju i region iznosi oko 93 procenta svega što se proizvede u Bosni i Hercegovini. Neka bilo ko proba zamisliti šta bi značio pokušaj zaokreta za Bosnu i Hercegovinu u političkom i ekonomskom smislu. Ekonomiji Bosne i Hercegovine pukla bi kičma pri bilo kakvom takvom pokušaju. Simpatije prema bilo kome, tradicionalne, vjerske, neke druge relacije sa bilo kojom zemljom su potpuno dozvoljene, ali ambicije da se Bosna i Hercegovina udalji od evropskog puta su na štetu građana u cijeloj Bosni i Hercegovini, u oba bh. entiteta i Brčko distriktu“, istakao je Konaković.

Poručio je da je primarni prioritet Bosne i Hercegovine integracija u Evropsku uniju, kao u integracija u NATO za koji trenutno nema političkog konsenzusa.

-Pristupne pregovore s EU započeti čim prije-

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je danas u okviru posjete Bosni i Hercegovini predložio jačanje saradnje pokretanjem rada zajedničke komisije o evropskom partnerstvu, za šta postoji pravni okvir i čime bi se uspostavila dugoročna struktura koja bi bila korisna i nakon početka pristupnih pregovora za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolu.

Grlić Radman boravi u Sarajevu u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a posjetu je počeo sastankom sa šefom bh. diplomacije Elmedinom Konakovićem.

Sastanak dvojice šefova diplomacija i delegacija održan je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a Grlić Radman je nakon sastanka istakao da je u Sarajevo stigao s brojnom delegacijom i podrškom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kako bi pozdravili politički trud u Bosni i Hercegovini.

Ističući kako su u Hrvatskoj postigli sva vanjskopolitička postignuća, Grlić Radman je kazao da je ostala briga za jugoistok Evrope za stabilnost i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, a prije svega BiH.

“Mislim da je upravo takav način djelovanja, uz naši snažnu podršku, ali i svih ostalih članica Evropske unije Bosni i Hercegovini, najbolja garancija daljnjeg napretka BiH. I sam EU se nalazi pred puno izazova, krupnih odluka, uključujući i odluke o otvaranju pristupnih pregovora s potencijalnim budućim članicama. Hrvatska se čvrsto i iskreno zalaže da se BiH uključi u taj proces te da se pristupni pregovori otvore čim prije“, kazao je Grlić Radman.

Ohrabrujući političke lidere u Bosni i Hercegovini u nastavku rada u reformama zarad jačanja argumenata za otvaranje pristupnih pregovora, Grlić Radman je kazao da te reforme podrazumijevaju i promjenu Izbornog zakona koji podrazumijeva stabilnost sistema i države.

Dodao je da su to čvrsti temelji za stabilnu, prosperitetnu i evropsku Bosnu i Hercegovinu koju treba ostaviti budućim generacijama.

“Pored dosadašnje pomoći koju je Hrvatska pružila Bosni i Hercegovini na području prenosa znanja kroz razvojnu regionalnu saradnju i druge projekte, danas sam predložio sagovornicima jačanje saradnje pokretanjem rada zajedničke komisije o evropskom partnerstvu, za šta postoji i pravni okvir. Time bi se uspostavila dugoročna struktura koja bi bila korisna i nakon početka pristupnih pregovora“, kazao je.

Izrazivši spremnost Hrvatske da na raspolaganje stavi i svoju ekspertizu, iskustvo i znanje u svrhu planiranja i uspostave pregovaračkih struktura BiH na evropskom integracijskom putu, Grlić Radman je kazao da je Zagreb spreman uputiti svoje stručnjake u skladu s interesima Bosne i Hercegovine. Dodao je da su to učinili i u kontekstu drugih zemalja Zapadnog Balkana.

“Hrvatska, koja je etablirala svoj položaj na međunarodnom planu kao članica NATO-a, EU i Eurozone, želi pomoći cijeloj Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima i građanima. Politika hrvatske vlade jest politika saradnje, partnerstva i želje da se iznađu rješenja. Naša podrška je iskrena, dobrosusjedska, prijateljska i dobronamjerna“, zaključio je Grlić Radman.

Naglasivši da je dijalog osnovica demokracije, Grlić Radman je poručio da će Hrvatska i dalje biti najangažiranija i najzagovorljiviji odvjetnik Bosne i Hercegovine na njezinom evropskom putu.

Grlić Radman će se u nastavku posjete Bosni i Hercegovini sastati i sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Planiran je i susret sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

federalna.ba/AA

 

 

Gordan Grlić Radman Sarajevo posjeta