Primarijus Zlatan Hrelja – doktor atletike

Primarijus Zlatan Hrelja – doktor atletike

Svake srijede u jednom od sarajevskih kafića u centru grada okuplja se stara garda nekadašnjih sportista, istaknutih sportskih djelatnika...  Jedan od njih je i čuveni primarijus dr. Zlatan Hrelja, nekadašnji atletičar, koji je još od davne 1962. godine ljekar u AK Sarajevo.  
 
„Rođen sam 27. novembra 1936. godine u Sarajevu. Kao dijete nije me zaobišla niti jedna dječja bolest. I tako, ležeći u postelji, puno sam čitao, dok do mene nije stigla jedna atletska publikacija. Od tada počinje moja ljubav prema atletici, mada nisam ni sanjao da ću jednog dana istrčati na stazu, trčati, s obzirom na te moje zdravstvene probleme“, prisjeća se dr. Hrelja. 

I tako je zavolio atletiku, a potom i medicinu. Bio je učenik nezaboravnog profesora Medicinskog fakulteta u Sarajevu i velikog atletskog zaljubljenika Feodora Lukača.

„Bio sam osma generacija na Medicinskom fakultetu, a završio sam 1962. godine. Te dvije ljubavi spojio sam u jedno, opredjeljujući se potom za otorinolaringologiju i za sportsku medicinu. Za vrijeme profesionalne ljekarske karijere obavio sam preko 10.000 operacija krajnika. U penziju sam otišao 2002. godine“.

Kada je riječ o kraljici sportova, njegove discipline su bile 110 i 400 metara s preponama, štafeta 4 x 400.

„Bio sam republički prvak na 110 s preponama. Taj bi rezultat posebno istakao, mada je bilo još zapaženih rezultata na brojnim takmičenjima i u drugim disciplinama".

Treba istaći da se dr. Hrelja bavio i rukometom.

„Bio sam jedan od osnivača 'Mlade Bosne'. Igrao sam jednu sezonu za RK 'Sarajevo'. Sarajevski FIS je bio naš hram sporta“.

Dr. Hrelja dobitnik je brojnih priznanja: Zlatna plaketa ASBiH, srebrena plaketa povodom 25 godina atletike u BiH, majska nagrada SOFK Sarajevo, priznanja od nekadašnjeg  ASJ, Organizacionog komiteta 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, Bokserskog saveza Jugoslavije. Bio je i sekretar Udruženja sportske medicine BiH i član Internacionalnog udruženja sportske medicine, kao i Evropske skupštine Udruženja sportske medicine.

„Zanimljivo je da je ovo udruženje osnovano prije Sabora ljekara. Dakle - 'kćer starija od majke'. Na prijemu u evropsku i svjetsku asocijaciju bili su Cico Arslanagić, Braco Kulenović i ja. A što se tiče svih tih priznanja, svako mi je drago na svoj način“. 

Dr. Zlatan Hrelja niz godina sa uspjehom vodi Asocijacija atletskih veterana FBiH.

„Ova asocijacija je osnovana 2005.  i godinama postiže sjajne rezultate. Nažalost, nemamo neku veliku podršku države, ali borimo se.“, kaže dr. Hrelja - Čaki, kako ga svi popularno zovu i koji je svojevremeno bio i karikaturista.

„Prva karikatura je bila u 'Čičku', a potom u 'Oslobođenju', čiji sam bio saradnik niz godina. Odmalena sam volio puno čitati, a poslije i pisati... Pisao sam brojne putopise, reportaže sa sportskih manifestacija"... 

federalna.ba/Muhamed Bikić

Zlatan Hrelja