videoprilog Ivane Mišković (Federacija danas)

Obnova kino dvorane u Orašju

Kino dvorana u Orašju izgrađena je 1964. godine i sve do prošle godine nije bilo skoro nikakvih ulaganja niti obnavljanja. Prijeko je potrebna i vanjska i unutarnja rekonstrukcija te su radovi počeli u rujnu prošle godine. Krajem ožujka započela je druga faza radova, termoizolacija donjih dijelova kino dvorane, kao i fasada. 

Obnova kino dvorane u Orašju projekt je koji iziskuje velika ulaganja. Samo vanjski dio obnove iznosit će oko 180.000 KM, dok je za unutrašnji potrebno znatno više novca.

„Budući da je krov prokišnjavao, unutrašnjost dvorane je također dosta oštećena, tako da mi se nadamo da ćemo pronaći sredstva da bismo i unutrašnjost dvorane doveli u red“, navodi Sanja Pejić, ravnateljica Centra za kulturu u Orašju.

Kino dvorana namijenjena je za razne društvene, političke i kulturne skupove, među kojima su i tradicionalni "Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević u Orašju".

„Predviđena je i ugradnja suvremene tehnike za projekcije filmske tako će festivali budući puno, puno kvalitetniji što se tiče prikazivanja filmova i to je ono što je nama do sada bio hendikep“, rekao je Iljo Benković, organizator i predsjdnik Udruge filmskog festivala "Ivo Gregurević u Orašju".

Ako dođe do ugradnje suvremene tehnike za projekcije filma, kino dvorana je mjesto gdje će uživati i mladi i stariji.

„Nadam se da ćemo uspjeti u svojoj namjeri, da ćemo obnoviti našu kino dvoranu koja je zaista prijeko potrebna našim građanima jer zaista ovdje se odvija i kulturni i društveni život u Orašju“, dodaje Pejić.
 
Potrebno je još dosta vremena i ulaganja za rekonstrukciju cijelog objekta, no građani se nadaju da će ovaj poduhvat biti gotov do idućeg festivala, da bi i ove godine, iako pod epidemiološkim uvjetima, ugostili svoje posjetitelje iz cijele regije.

federalna.ba

Orašje kino dvorana rekonstrukcija
Stonehenge rekonstrukcija
0 14.09.2021 15:43
Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević Orašje filmska radionica
0 02.09.2021 12:24
Orašje Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević
0 30.08.2021 18:11
Dani hrvatskog filma Orašje Ivo Gregurević
0 27.08.2021 19:23
Orašje Sava regata
0 28.07.2021 17:46