videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

Prijedorska firma gasi proizvodnuju zbog odluke Vlade RS-a o minimalcu

Kompanija „Mila tekstil“ iz Prijedora donijela je odluku o likvidaciji. Razlog je, kažu, povećanje minimalne plate na 900 maraka. Za vlasnika firme ova odluka Vlade je nerazumna, dok iz resornog ministarstva poručuju da se standard radnika mora dići na viši nivo, te da neće povući odluku o povećanju minimalca.

Šivaće mašine ne rade, 40 radnika je poslato kući. Kompanija „Mila tekstil“ iz Prijedora stavila je ključ u bravu, te su od Okružnog privrednog suda zatražili da im dodijeli likvidacionog upravnika. Ne mogu, tvrde, ispoštovati odluku Vlade RS-a o povećanju minimalne plate na 900 KM.

„Bilo bi neko rješenje da se to smanji na 800 KM, gdje bismo se možda provukli i bilo bi šteta da sve ove mašine i ovaj pogon stanu i odu u rashod“, izjavio je Mile Popović, vlasnik kompanije „Mila tekstil“.

Dok iz poslovne zajednice upozoravaju da će put ove firme slijediti i druge, iz Saveza sindikata RS-a poručuju da je ponašanje poslodavaca kranje bahato i usmjereno protiv radnika, preko kojih ostvaruju profit. Kada je riječ o spomenutoj firmi iz Prijedora, tvrde da je njihovo poslovanje i prošle godine bilo negativno, te da je povećanje minimalca samo izgovor za zatvaranje.

„Onaj ko ne može u svojoj firmi obezbijediti radniku koji za njega radi platu od koje radnik može da preživi u 21. vijeku, tu firmu treba zatvoriti. Na tržištu ili opstajete ili ne opstajete“, poručuje Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Najniža plata je povećana da bi se podigao standard domaćih radnika i spriječio uvoz stranih radnika, odgovaraju iz resornog ministarstva.

„Krivo mi je da se sve izvlači iz konteksta i da se sve pretvara u negativne konotacije. Naravno da nije tako. Vlada se brine o ovim radnicima, Vlada nastoji da ovdje stvori ambijent da ti ljudi ne odlaze“, kaže Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS (SNSD).

Rast minimalne plate u RS-u prouzrokovao je i brojna poskupljenja, pa čak i hljeba i osnovnih životnih namirnica. Građani negoduju, poslodavci kažu da su primorani na taj korak, a sindikalci smatraju da se odluka o povećanju minimalne plate zloupotrebljava. Ponavljaju da neće odustati od zahtjeva da ona bude 1.000 maraka.

federalna.ba

Prijedor minimalac minimalna plata minimalna plaća
minimalna plaća minimalna plata minimalac
0 11.02.2024 17:53
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko najniža plata najniža plaća minimalac
0 07.02.2024 22:40
najniža plata najniža plaća minimalna plaća minimalna plata minimalac
0 02.02.2024 21:52