Prijedlogom BHRT-a sav novac od RTV takse se predaje u ruke SNSD-a i HDZ-a

Prijedlogom BHRT-a sav novac od RTV takse se predaje u ruke SNSD-a i HDZ-a

Generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović jučer je ponovno predložio protuzakonito rješenje kojim bi se RTV taksa prikupljala na račun otvoren pri ovoj televizijskoj kući. Osim što je protuzakonit, njegov prijedlog sav novac prikupljen od RTV takse s područja Federacije stavlja na upravljanje isključivo kadrovima SNSD-a i HDZ-a, budući da su ove dvije stranke predložile tri od četiri člana Upravnog odbora BHRT-a.

Poznato je da SNSD, otkada je na vlasti, ne dopušta da niti jedna marka od RTV takse prikupljene na području RS dođe na račun BHRT iako je to zakonska obaveza. HDZ BIH s druge strane poziva stalno na kršenje zakona u Javnom RTV sistemu i na neplaćanje RTV takse, a nerijetko uz pomoć loklanih vlasti opstruira naplatu takse na područjima kojima suvereno vlada. Novim modelom naplate preko računa BHRT-a doći ćemo u apsurdnu situaciju da novcem koji se prikupi, uglavnom na području Federacije BiH, gdje HDZ BiH nije na vlasti, upravljaju upravo kadrovi HDZ-a BiH i SNSD-a.

Naime, po Statutu BHRT-a generalni direktor ove televizijske kuće bez suglasnosti Upravnog odbora ne može izdati nalog koji prelazi 10.000,00 (deset tisuća) konvertibilnih maraka. Upravni odbor odobrava utrošak sredstava većinom glasova te je jasno da dva člana UO BHRT koje je predložio SNSD i jedan kojeg je predložio HDZ uvijek imaju većinu. Iz ovoga je vidljivo da će kadrovi SNSD-a i HDZ-a BiH određivati kako će se prikupljeni novac trošiti. A, ako generalni direktor odbije poslušati nalog, Upravni odbor ga glatko s tri glasa može smijeniti i imenovati v.d. generalnog direktora BHRT-a po svojoj želji. Na isti način, kadrovi SNSD-a i HDZ-a mogu u potpunosti prekinuti dotok sredstava na RTV Federacije BiH.

 

federalna.ba

FTV BHRT RTRS RTV taksa
Kina federalna TV FTV
0 09.03.2024 21:09
FTV BHRT Džemal Šabić Belmin Karamehmedović RTV taksa RTVFBIH
0 28.02.2024 15:41
Komisija za saobraćaj i komunikacije Povjerenstvo za promet i komunikacije RTV taksa
0 27.02.2024 20:01
Prijedlog RTV taksa poslovodni odbor RTVFBiH
0 27.02.2024 16:31