videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Prihvatiti nove cijene ili koristiti bicikl i trotinet

Poskupljenjima se, po svemu sudeći, ne nazire kraj, pa tako građani RS-a mogu očekivati nove cijene goriva, uvećane za pet do osam feninga. Distributeri to pravdaju usklađivanjem cijena sa onima na svjetskom tržištu, dok građani, očekivano, negoduju.

Vozači u RS-u uskoro bi litar dizela, umjesto 2,80 maraka, mogli plaćati 2,88 maraka. U Privrednoj komori RS-a tvrde da distributeri samo usklađuju cijene goriva sa cijenama naftnih derivata na svjetskom tržištu, te da su primorani na nova poskupljenja.

„Kada domaći distributeri na ove nove rafinerijske cijene dodaju troškove transporta i PDV-a te svoju maržu, prostom matematikom dolazi se do toga da bi gorivo kod nas trebalo da poskupi za pet do osam feninga, odnosno da bi cijena mogla ići na 2,85 ili čak 2,88 KM“, objašnjava Dejan Rauš, portparol Privredne komore RS-a.

Banjalučani razočarani, ali ne i iznenađeni. Već su, kažu, navikli na konstantna poskupljenja.

„Poskupljenje kao poskupljenje - ne bi trebalo. Opak je ovo malo siromašniji narod. Trebala bi da bude manja cijena, ali šta možemo“.

„Mene to ne interesuje, nemam auto, ali treba platiti svaki let helikoptera i to je povećanje. Vlast to radi radi sebe, vlast ne zna da ima naroda i da narod gladuje“.

„Ništa čudno. Ovdje je sve što je nenormalno – normalno“.

Posljedice neisporučivanja ruske nafte na tržište zemalja Evropske unije osjete i građani Bosne i Hercegovine, smatraju ekonomski analitičari. Ipak, kažu da poskupljenja nisu opravdana, već da distributeri koriste takozvanu tihu inflaciju, kako bi zaradili nauštrb građana.

„Mislim da bi trebali imati oštriju ili strožu kontrolu maloprodajnih cijena. Marža je definisana na nivou od 25 feninga i inspekcije bi morale, kad god se pojavi poskupljenje, da malo uđe u njihove knjige i papire i da vidi da li se drže marže od 25 feninga. Ako to ne rade, onda im treba benzinske pumpe i zatvoriti“, upozorava ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Građanima ne preostaje ništa drugo nego da prihvate nove cijene i prilagode se ili, ukoliko su u mogućnosti, koriste bicikl ili trotinet. Jasno je i da u skorije vrijeme ne možemo očekivati ukidanje akciza na gorivo, jer volje za dogovorom među političarima, očigledno je, nema.

federalna.ba

cijena poskupljenje goriva poskupljenje
FERK poskupljenje poskupljenje struje poskupljenje električne energije
0 13.06.2024 18:31
električna energija struja cijena povećanje cijena električne energije
0 28.05.2024 19:49
Islamska zajednica BiH Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko poskupljenja poskupljenje
0 26.02.2024 19:50
Brčko Brčko distrikt BiH Islamska zajednica BiH poskupljenje poskupljenja
0 25.02.2024 20:58
struja poskupljenje električna energija
0 20.02.2024 18:42