Preživjeli Parižani: Presuda Abdeslamu nije izliječila bol
(Izvor: BENOIT PEYRUCQ/AFP)

Preživjeli Parižani: Presuda Abdeslamu nije izliječila bol

Jedini preživjeli terorista iz napada u Parizu 2015. godine Salah Abdeslam osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, ali preživjeli kažu da ta kazna nije izliječila njihovu bol.

Abdeslam je osuđen na doživotnu robiju zbog učešća u napadu u kojem je ubijeno 130 ljudi. Sud je osudio još 19 umiješanih muškaraca, a za šestoricu se vjeruje da su mrtvi. Suđenje je trajalo devet mjeseci u specijalnoj sudnici koja je za ovu priliku izgrađena u Parizu. Proces su detaljno pratile preživjeli, porodice ubijenih i novinari.

Jedna od preživjelih, Édith Seurat, rekla je BBC-ju da suđenje nije izliječilo njenu bol i da osjeća nezadovoljstvo. "I dalje imamo povrede i traume, noćne more i rane. I dalje moramo da živim s tim", rekla je ona.

Stéphane Sararde, otac jednog od ubijenih, izjavio je da je ovo bilo devet "užasnih mjeseci", jer je porodica morala da čeka, vraća se na ovu tragediju i ulazi u njene detalje. On se nada da će ovo iskustvo pomoći da nastavi život bez sina Hugoa.

Abdeslam je na početku suđenja bio prkosan, ali se kasnije izvinio žrtvama, a na kraju procesa je rekao da "nije ubica" i da bi bilo nepravedno da ga osude za ubistva.

On je tokom suđenja rekao da je odlučio da ne aktivira eksploziv u prsluku u noći napada i da ga je bacio u predgrađu Pariza. Sud je uvažio dokaz da je eksplozivni prsluk bio neispravan i da zato ne vjeruje da se Abdeslam predomislio u posljednjem trenutku.

federalna.ba/Srna

presuda terorizam Pariz
presuda silovanje pastorke Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
0 02.12.2022 13:35
Denis Tot ubistvo presuda
0 30.11.2022 12:43
presuda Predmet Zadruga
0 29.11.2022 12:41
Trgovina ljudima prisilno prosjačenje presuda
0 29.11.2022 10:43