videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Protest prevoznika uglja ispred rudnika Mramor

Prevoznici uglja iz Tuzlanskog kantona ponovo su u problemu. Svoje nezadovoljstvo iskazali su protestom. Njih 50 se okupilo ispred rudnika Mramor tražeći da im menadžment ispuni dva zahtjeva: da bude puštena slobodna uplata uglja i da se formira red utovara prema redoslijedu dolaska. Dobili su obećanje da će im zahtjevi biti ispunjeni.

Dok prevoznici uglja danima stoje u redu ispred rudnika Mramor i Šikulje, čekajući priliku za utovar, menadžment rudnika Kreka redovno omogućava određenom broju firmi da obavljaju posao. Tako, kažu prevoznici, dolazi do nepravde na koju ne mogu ostati nijemi.

„I sinoć su natovarili i svaku noć, i javili su se problemi među ljudima. Jedno vrijeme su bili u Doboju u Stanarima, svi ovi kamioni, sad nema. Ako nema - nema nikome, a ne nekim su dali, nekim nema“, kaže prevoznik uglja Sevludin Kurtić.

„Mi ostali, niko nije natovario tone uglja s ovog rudnika ima tri mjeseca“, dodaje prevoznik uglja Izet Zahirović.

Posljedice ne osjete samo prevoznici. Građani Tuzlanskog kantona koji su ranije uplatili novac kod dobavljača još čekaju na isporuku zbog istog problema – zastoja koji nastaje nepoštivanjem redoslijeda.

„Naše mušterije koje godinama od nas kupuju ugalj nisu ga dobili. U svijetu je energetska kriza i borimo se svim silama da se ne stvara monopol“, ističe prevoznik uglja Semir Ćatović.

„Kome mi da se obratimo? Uplatio sam ugalj i sad čekam da im dođe ta certifikacija. Šta ja znam šta je to i kad će doći, nemam pojma“, kaže penzioner i kupac uglja Izet Halilović.

Iako su nakon protesta pozvali prevoznike na razgovor, niko iz menadžmenta Kreke nije htio pred kamere da bismo dobili odgovore na pitanje zašto se ovaj problem iz godine u godinu ponavlja. 

Prevoznicima su obećali ispunjenje dijela zahtjeva i poštivanje redoslijeda. No, u riječi bez djela, kako kažu, ne vjeruju. Vjerovat će tek kada počne utovar i kada ponovo budu mogli raditi svoj posao.

federalna.ba

rudnik Mramor ugalj Tuzla
Tuzla hapšenje služba za zapošljavanje TK
0 23.01.2023 12:18
Tuzla Centar za autizam
0 19.01.2023 19:12
Međunarodni aerodrom Tuzla Tuzla
0 10.01.2023 19:44
Tuzla okrugli sto Negiranje genocida nad Bošnjacima i holokausta nad Jevrejima je anticivilizacijski čin
0 29.12.2022 19:34