Prilog: Aida Hasanbegović

Prevozio srpsko naoružanje za Bangladeš - svih osam poginulih članova posade palog aviona Ukrajinci

Teretni avion "Antonov" ukrajinske aviokompanije “Meridian”srušio se sinoć oko 23 sata u blizini grada Kavale na sjeveru Grčke. Vlasti grčke civilne avijacije saopćile su da je let išao iz Srbije, tačnije iz Niša za Jordan. Kako je potvrđeno avion je prenosio oko 12 tona “opasnog materijala, tačnije naoružanja, srbijanske privatne kompanije.“

Denis Bogdanovič, generalni direktor Meridijana, ukrajinske kargo avio-kompanije koja je vlasnik aviona koji se srušio u Grčkoj, izjavio je da su svi članovi posade Ukrajinci. U međuvremenu je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko naveo da se pretpostavlja da je uzrok nesreće kvar motora na avionu. On je rekao da je ukrajinski konzulat u Solunu uspostavio operativni štab, te da ukrajinski konzularni službenici rade na mjestu nesreće sa lokalnim spasilačkim timovima. Uprava za civilno vazduhoplovstvo Grčke saopćila je da je pilot uspio obavijestiti nadležne organe o problemu u jednom od motora aviona, i da mu je dat izbor da sleti na aerodrom u Solunu ili na aerodromu Kavala, a on se odlučio za Kavalu, koja je bila bliža, rekavši da mora izvršiti prinudno slijetanje. Posljednji signal iz letjelice poslat je u 22 sata i 48 minuta, u trenutku kada je avion bio na visini od 106 metara i 36 kilometara od aerodroma. Izvještaji sugeriraju da je avion u zraku izgubio četvrti motor i da se prije pada zapalio. Snimci s mjesta nesreće pokazuju vatrenu loptu koja se obrušava i ogromne eksplozije. Olupina aviona je rasuta u prečniku od 800 metara.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović kazao je na vanrednoj  konferenciji za novinare da je avion "antonov 12", koji je sinoć pao u Grčkoj, prenosio 11,5 tona proizvoda namjenske industrije za Ministarstvo odbrane Bangladeša. Svih osam članova posade su, nažalost, poginuli, rekao je Stefanović i potvrdio da nisu srpski državljani:

 

„Avion je poletio oko 20.40 iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namjenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša. Let je imao dozvolu za let od Niša, sa tehničkim slijetanjem u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i planirano je da sleti u Daku, kao finalnu destinaciju“.

Prema njegovim riječima, vlasnik tereta, a radi se o osvjetljavajućim minobacačkim i školskim minama, bila je privatna kompanija "Valir" iz Srbije. Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović:

 

“Ovaj let je imao sve uredne dozvole, sve u skladu sa međunarodnim propisima".

 

Očekuje se da će stručnjaci za vojsku i eksploziv, kao i eksperti grčke Komisije za atomsku energiju koristiti dron prije nego što se približe mjestu pada zbog moguće toksičnosti tereta. Kako se navodi na Twitter nalogu "Flajt radar 24" portala, avion ukrajinske kompanije "Meridijan" imao je posljednjih 5 letova ka Parizu, Sarajevu, Beogradu, Ankari i Nišu.

Federalni radio avion avionska nesreća
sport Federalni radio
0 21.09.2023 17:14
Vijesti u 17 Federalni radio
0 21.09.2023 16:49
sport Federalni radio
0 20.09.2023 23:51
Vijesti u 22 Federalni radio
0 20.09.2023 21:56
sport Federalni radio
0 20.09.2023 18:00
Vijesti u 17 Federalni radio
0 20.09.2023 17:56