Pretresi na više lokacija u Brčkom i Bijeljini
(Izvor: Ilustracija/SIPA)

Pretresi na više lokacija u Brčkom i Bijeljini

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u sklopu operativne akcije „Divič“, na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Bijeljine započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na više lokacija u vezi 11 osumnjičenih osoba.

"Osumnjičena lica se dovode u vezu da su s ciljem ostvarenja protivpravne imovinske koristi organizovali grupu za organizovani kriminal čiji su članovi kontinuirano i u dužem vremenskom periodu provodili aktivnosti koje su se odnosile na krijumčarenje i prevoz razne robe bez porijekla preko državne granice sa područja Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i obratno, preko Graničnog prijelaza Popovi (Pavlovića most)", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su pri tome izbjegavali mjere carinske kontrole na način da su davali novac pripadnicima njihove grupe za organizovani kriminal, carinskim službenicima na Graničnom prijelazu Popovi, policijskim službenicima Granične policije BiH i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijske uprave Bijeljina. Crinski i policijski službenici su neizvršavanjem svojih službenih dužnosti bez kontrole propuštali vozila sa krijumčarenom robom bez validnih računa i na taj način su obezbjeđivali nesmetano krijumčarenje robe u BiH, bez carinskog evidentiranja i plaćanja uvoznih dažbina.

Iz SIPA-e navode da iz toga proizilaze osnovi sumnje da su počinjena krivična djela "Organizovani kriminal" u vezi sa krivičnim djelima "Krijumčarenje", "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja", "Nesavjestan rad u službi", "Davanje dara i drugih oblika koristi", i "Primanje dara i drugih oblika koristi" propisana Krivičnim zakonom BiH, te krivična djela "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" i "Primanje mita" propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Pretresi se vrše po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiHi u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS-a i Policijom Brčko distrikta BiH.

"O konačnom ishodu operativne akcije 'Divič' javnost će biti informisana naknadno, po završetku planiranih aktivnosti", dodaju is SIPA-e.

federalna.ba/AA

 
SIPA pretresi granica roba