Preporuka da se ne konzumira alkohol nakon cijepljenja Sputnikom razljutila neke Ruse

Preporuka da se ne konzumira alkohol nakon cijepljenja Sputnikom razljutila neke Ruse

Upozorenje zdravstvene stručnjakinje da osobe cijepljene protiv koronavirusa ruskim cjepivom Sputnik V ne bi smjele dva mjeseca piti alkohol izazvalo je ljutnju nekih Rusa koji su tu preporuku proglasili nerazumnom.

Anna Popova, stručnjakinja za zdravlje potrošača, rekla je u utorak za radio Komsomolskaja Pravda da ljudi ne bi trebali piti alkohol najmanje dva tjedna prije prve od dvije doze cjepiva i da bi se trebali suzdržati od konzumacije alkohola iduća 42 dana.

Sputnik V daje se u dvije doze u razmaku od 21 dana.

"To me stvarno smeta", kaže stanovnica moskve Elena Kriven. "Malo je vjerojatno da neću piti alkohol 80 dana", kaže ona smatrajući da bi tijekom blagdana odustajanje od alkohola bio veći stres.

Rusi su među najvećim konzumentima alkohola na svijetu iako je potrošnja alkohola naglo pala od  2003.

Popova je upozorila da bi alkohol mogao smanjiti sposobnost organizma da izgradi imunitet na koronavirus nakon cijepljenja.

Izumitelj toga cjepiva Alexander Gintsburg kazao je kako vjeruje da jedna čaša pjenušca ne bi naškodila razvoju imuniteta.

No i on ističe da se treba potpuno suzdržati od konzumiranja alkohola tri dana prije i nakon svake doze cijepljenja i da se ta preporuka odnosi na svako cjepivo, a ne samo na rusko.

federalna.ba/Hina

Annalena Baerbock Ukrajina Njemačka
0 25.02.2024 17:52
Gordan Grlić Radman Srbija Hrvatska protestna nota Aleksandar Vučić
0 25.02.2024 16:48
Volodimir Zelenski Borjana Krišto Ukrajina
0 25.02.2024 16:42