videoprilog Indire Karić (Federacija danas)

Preminuo Mišo Vidović, posljednji ispraćaj ovog utorka na groblju Šljivice

Nakon duge borbe s teškom bolešću, sinoć je u Banjoj Luci, u 57. godini, preminuo naš kolega, poznati bh. novinar Mišo Vidović. Bio je dopisnik više sarajevskih medija. Od 1998. bio je zaposlenik nekadašnje bosanskohercegovačke televizije, a banjalučki dopisnik Federalne televizije postao je gotovo njenim osnivanjem.

Njegovu karijeru obilježile su različite novinarske teme, od političkih priča zbog kojih je bio meta nacionalističkih napada i retorike do onih o svakodnevici običnih ljudi te ključnim pitanjima njihove egzistencije. Donosio ih je Mišo Vidović manirom vrhunskog profesionalca s izrazitim osjećanjem za ljudska prava, instituciju komšiluka i prosperitet ove zemlje. Prisjećamo se njegovog izvještavanja iz maja 2001. tokom dramatičnih trenutaka pri postavljanju kamena temeljaca za obnovu Ferhat-pašine džamije.

Njegov doprinos istini o stradanju Bošnjaka Banje Luke, rušenju vjerskih objekata, izgradnji mira i povjerenja među ljudima, prepoznalo je i banjalučko muftijstvo dodijelivši mu plaketu Muftija Ibrahim-efendija Halilović.

“Veliki značaj za moj rad znači nagrada za ono što sam radio proteklih godina. Radio sam samo svoj posao”, kazao je tada Mišo Vidović.

Pamtićemo Mišu i kao istinskog hroničara Banje Luke, zaljubljenika u povijest i kulturu grada u kojem je rođen 1964. Na tom tragu bile su i njegove priče o tvrđavi Kastel, plovidbi Vrbasom u  radicionalnom dajaku, znamenitim legendarnim ličniostima poput Marjana Beneša, Abasa Arslanagića i ljepotice Safikade.

Početkom prošle godine Mišini prijatelji pokrenuli su i humanitarnu akciju da bi mu olakšali borbu s rakom pankreasa. Nažalost, zdravstvene komplikacije su bile fatalne. Posljednji ispraćaj Miši Vidoviću bit će upriličen sutra na Starčevici, poznatom banjalučkom groblju Šljivice.

federalna.ba

Mišo Vidović preminuo
Vjekoslav Mandić preminuo
0 07.10.2021 12:29
Peter R. de Vries novinar preminuo
0 15.07.2021 14:52
Sinan Alić preminuo
0 14.05.2021 13:56
DMX reper preminuo
0 09.04.2021 19:31