Preminuo još jedan policajac iz Capitola
(Izvor: The Sun)

Preminuo još jedan policajac iz Capitola

Američke vlasti saopćile su da je preminuo još jedan policajac zadužen za čuvanje Capitola.

Policija je navela da preminuli policajac Howard Liebengood tokom protesta i upada pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa u Kongres nije bio na dužnosti, ali nije objelodanjen uzrok njegove smrti.

No, dvojica službenika za provedbu zakona rekli su za Washington Post da je Liebengood (51) izvršio samoubistvo, nekoliko dana nakon nasilne opsade zgrade Capitola u srijedu od Trumpovih pristalica.

Dužnosnici su razgovarali pod uvjetom anonimnosti, navodi američki list.

Smrt Liebengooda dolazi nekoliko dana nakon što je policajac zadužen za čuvanje Kapitola Brian D. Sicknick preminuo od povreda koje je zadobio u sukobu s demonstrantima koji su ušli u Capitol.

Petero ljudi, uključujući policajca Sicknicka, koji je osiguravao Capitol, ubijeno je u neredima u srijedu, a deseci su optuženi zbog napada na Kapitol.

Biden: To su domaći teroristi

Do demonstracija je došlo nakon što je Trump odbio priznati pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima u novembru.

Trump je prvo pohvalio svoje pristalice koje su krenule na Capitol, a kasnije je objavio videosnimak u kojem osuđuje njihovo nasilje i pozvao ih da odu kući.

Novoizabrani američki predsjednik Biden kazao da su izgrednici koji su upali u Capitol “domaći teroristi“. Biden je rekao da je napad na Capitol jedan od najmračnijih dana u historiji američe nacije.

“To nije bilo razmimoilaženje u mišljenju. To nije bio nered. To nije bio protest”, kazao je.

“Nemojte ih nazivati demonstrantima. To je pobunjena masa, izgrednici, domaći teroristi. Tako je prosto. Toliko je jednostavno”, rekao je Biden.

federalna.ba

nasilje Kapitol preminuo
Amir Pašić preminuo
0 28.04.2022 12:15
nasilje UN Antonio Gutteres Naftali Bennett Mahmoud Abbas
0 24.04.2022 16:01
Amerika napad saobraćajna nesreća nasilje
0 21.04.2022 13:38
nasilje Indija hindusi Muslimani
0 18.04.2022 09:41