Preminuo Henry Kissinger
(Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Preminuo Henry Kissinger

Henry Kissinger, moćni diplomata čija je uloga savjetnika za nacionalnu bezbjednost i državnog sekretara pod dva predsjednika ostavila neizbrisiv trag u vanjskoj politici SAD i donijela mu kontroverznu Nobelovu nagradu za mir, preminuo je u 100. godini.

Kissinger je umro u svom domu saopštila je njegova Firma za geopolitički consulting "Kissinger Associates", ne navodeći više detalja. Kissinger će biti sahranjen u krugu porodice, a kasnije će u New Yorku biti održana javna komemorativna služba.

Kissinger je bio aktivan i nakon što je proslavio stoti rođendan. Prisustvovao je sastancima u Bijeloj kući, objavio knjigu o liderskim stilovima i svjedočio pred senatskim odborom o nuklearnoj prijetnji koju predstavlja Sjeverna Koreja.

U julu 2023. je iznenada posjetio Peking da bi se sastao sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, javio je Reuters

Kao državni sekretar `70-ih godina prošlog vijeka u administraciji predsjednika Richarda Nixona učestvovao je u ključnim globalnim događajima te decenije.

Kissingerova vladavina kao glavnog tvorca američke vanjske politike prestala je kad je Nixon podnio ostavku zbog afere "Watergate".

Nazivajući Kissingera diplomatskim moćnikom, Reuters piše da je u 1970-ima, obnašajući spomenute visoke diplomatske dužnosti, bio uključen u mnoge važne globalne događaje, a osim Pariškog mirovnog sporazuma sa Sjevernim Vijetnamom, njegovi napori doveli su do diplomatskog otvaranja Kine, značajnih američko-sovjetskih pregovora o kontroli naoružanja, kao i širenja veza između Izraela i njegovih arapskih susjeda.

Bio je kontroverzna ličnost, pa tako dok su ga mnogi hvalili zbog briljantnosti i velikog iskustva, drugi su ga smatrali ratnim zločincem zbog podrške antikomunističkim diktaturama, posebno u Latinskoj Americi, uključujući i napore za svrgavanje marksističkog, ali demokratski izabranog čileanskog predsjednika Salvadora Allendea.

Heinz Alfred Kissinger rođen je u Furthu u Njemačkoj 27. maja 1923. u jevrejskoj porodici, s kojom se preselio u SAD 1938. godine, prije nacističke kampanje istrebljenja evropskih Jevreja.

Ime je promijenio u Henry, služio je u vojsci u Evropi u Drugom svjetskom ratu, a na Harvardu je doktorirao 1954. godine, na kojem je dugo godina i radio.

Nakon gotovo desetljeća u visokoj američkoj diplomatiji, Kissinger je 1982. u New Yorku osnovao konsultantsku kompaniju "Kissinger Associates" koja je nudila savjete svjetskoj korporativnoj eliti.

federalna.ba/agencije

Kissinger