videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Umro Hakija Hadžalić - njegovi snimci Vijećnice u vatri obišli su svijet

Nakon duge i teške bolesti jutros nas je napustio Hakija Hadžalić, naš kolega, hrabri snimatelj koji je svojim objektivom bilježio historiju Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Ni u najtežim trenucima nije gasio kameru. Bez njegovih snimaka, istina o Bosni i Hercegovini ne bi dospjela u svijet.

Rođen je 1961. u Sarajevu. Prve snimateljske uratke Hakija Hadžalić zabilježio je sredinom 80-ih na prijeratnoj TV Sarajevo. A onda, tokom rata, s kamerom je izlazio na teren u najopasnijim trenucima. Znao je da strahote rata moraju biti zabilježene, te da svijet ono što se u Bosni događa mora vidjeti. Svi koji su ga poznavali sjećat će se hrabrog snimatelja i velikog čovjeka.

“Moji prvi profesionalni koraci su vezani upravo uz rad sa Hakijom. Mogu reći da je bio jedan vrlo darovit snimatelj, bio je jako privržen profesiji, bio je nevjerovatno hrabar, o tome mogu da svjedočim da je često i život stavljao na kocku radi dobro snimljenog kadra, radi estetike. Ulazili smo u nemoguće zone i gradove pod opsadom i Hakija je bio više od radnog kolege”, sjeća se reditelj Dino Mustafić.

Novinarka Arijana Saračević-Helać ističe moralnu i profesionalnu veličinu Hakije Hadžalića: “Bio je genije koji je živio život iza kamere. Bio je, sigurno, jedan od najvećih koji je ostavio u novijoj historiji najveći dokument. Hakija je, rizikujući život, ušao u Vijećnicu kada je gorjela 1992. godine”.

Prije dvije godine, u sarajevskoj Vijećnici je primio i zahvalnicu Grada Sarajeva povodom 26. godišnjice ratnog granatiranja i paljenja ovog simbola bh. prijestolnice. Osim ratnih prizora, zabilježio je i potpisivanje Mirovnog sporazuma u Washingtonu i Parizu. Sa svojom kamerom bio je uz borce na linijama odbrane.

Saračević-Helać dalje se sjeća kako je u okupirani Mostar došao na konju preko brda i snimio scenu ubistva čovjeka koji je bježao iz zapadnog u istočni dio Mostara.

Osim na TVSA i BHRT-u, radio je i za strane medije. Iza njega će ostati deseci snimljenih dokumentaraca i snimaka kao svjedoci nekog prošlog vremena.

federalna.ba

Hakija Hadžalić
Hakija Hadžalić komemoracija
0 18.01.2022 08:03