Dunja Jelovac

Premijera Faruka Lončarevića „Tako da ne ostane živa“ na Međunarodnom Festivalu u Trstu

Premijera dugometražnog igranog filma Faruka Lončarevića „Tako da ne ostane živa“, po motivima brutalnog ubistva Arnele Ðogić koje se prije skoro pet godina dogodilo u okolici Olova, održat ce se na Medunarodnom festivalu u Trstu.

Film će u okviru takmičarskog programa biti prikazan 23. januara 2021.

Prof. Faruk Lončarević na Akademiji scenskih umjetnosti predaje na predmetima: Elementi filma i razvoj filmske glume, Elemetni filma, Elementi filma i razvoj filmskih vrsta za producente.

"Kažu da ništa nije slučajno pa ni podudaranje ove premijere sa aferom seksualnog zlostavljanja glumica koji je aktueliziran ovih dana u regiji. Od juce SAD ima prvu ženu potpredsjednicu, ali javnost ne smije zaboraviti da je ona bila jedan od najkonzervativnijih i najokrutnijih državnih tužilaca te zemlje koja progonila upravo pripadnike majoriziranih društvenih kategorija", naglašava Faruk Lončarević u razgovoru za Federalni radio.

"Stereotipe i stigme o polu i profesiji umjetnost na najbolji način može razbijati produkcijom umjetnickih djela. Radio-drama jedan je od najzahtjevnijih vidova redateljskog izražavanja i izučava se na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu".

Da podsjetimo, Arnela Ðogić je imala 24 godine kada su je bivši momak i njegov prijatelj pretukli, izboli nožem u vrat i bacili niz 70 metara visoke Čudanske krševe u kanjon rijeke Stupčanice. Zločin je šokirao cijelu BiH i počinioci su osuđeni na po 40 godina zatvora.

Faruk Lončarević Tako da ne ostane živa
Tako da ne ostane živa Faruk Lončarević Mostra de Valencia
0 23.10.2021 16:18