Premijer Uk i ministrica Pavić Pečenković obišli Roditeljsku kuću
(Izvor: Fena/Kanton Sarajevo)

Premijer Uk i ministrica Pavić Pečenković obišli Roditeljsku kuću

Posjetom Roditeljskoj kući u krugu Pedijatrijske klinike UKC-a premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković obilježili su  15. februar, Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

U prigodnom razgovoru sa predsjednikom Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikretom Kubatom i uposlenicima Roditeljske kuće, još jednom je istaknuto potpuno opredjeljenje Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo da ovom humanom projektu, osiguranju kontinuiranog smještaja za djecu oboljelu od raka i njihove porodice uvijek bude podrška i oslonac u plemenitoj misiji.

To je potvrđeno i u novembru prošle godine kada je Skupština KS Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" proglasila od posebnog interesa za Kanton Sarajevo.

-Ovo udruženje je itekako zaslužilo da bude od posebnog interesa za sve nas. Direktor Kubat već niz godina uspješno vodi ovaj projekat i ono predstavlja svijetao primjer kako se može pomoći i djeci i roditeljima u njihovim najtežim trenucima. Mi smo kao Vlada KS preuzeli na sebe da dugoročno finansiramo njihov rad, kroz plate i osnove potrebe - poručio je ovim povodom premijer Uk.

Ministrica Pavić Pečenković je istakla da će ovo ministarstvo nastaviti pružati potporu radu Roditeljske kuće, njenim štićenicima i roditeljima.

-Vlada KS će u brigu o Roditeljskoj kući uključiti i druga ministarstva, u prvom redu Ministarstvo zdravstva koje će, u domenu svojih nadležnosti, olakšati procedure u dijelu potrebnih zdravstvenih usluga- rekla je ministrica Pavić Pečenković.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. februara na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO).

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ obilježava ovaj dan pod sloganom „Jednakost za svu djecu!“. Aktivnosti koje će se održati tokom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka imaju za cilj podizanje svijesti o dječijem raku i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima, saopćeno je.

federalna.ba/Fena

Kanton Sarajevo