Premijer Šri Lanke: Naša ekonomija je propala, ne možemo kupiti naftu
(Izvor: EPA/CHAMILA KARUNARATHNE)

Premijer Šri Lanke: Naša ekonomija je propala, ne možemo kupiti naftu

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe objavio je da je ekonomija njegove zemlje, koja mjesecima proživljava najgoru krizu u svojoj povijesti, propala i da ne mogu platiti ni uvoz nafte.

"Naša ekonomija potpuno je propala", rekao je premijer Wickremesinghe u govoru u parlamentu, dodajući da se Šri Lanka suočava s ozbiljnom situacijom koja uključuje nestašice goriva, plina, struje i hrane.

Napominjući kako čak nisu u stanju platiti uvoz nafte, Wickremesinghe je izjavio da je vlada propustila priliku da preokrene krizu.

Građani Šri Lanke, koja se suočava s najvećom ekonomskom krizom u svojoj povijesti, izašli su na proteste krajem marta ove godine zbog nestanka struje koje je trajalo 13 sati dnevno.

Krajem marta širom zemlje održani su protesti zbog višesatnih isključenja struje i nestašice hrane, goriva i drugih vitalnih dobara nakon što je nestašica deviza dovela do najgore ekonomske krize na Šri Lanci. Isključenja struje u zemlji traju i po 13 sati dnevno.

Sukobi između pristalica vlade i demonstranata izbili su 9. maja, a vojne jedinice su pozvane u glavni grad Kolombo.

Usred sve većeg pritiska opozicije, Mahinda Rajapaksa je podnio ostavku na mjesto premijera. Predsjednik Gotabaya Rajpaksa je potom 12. maja za premijera imenovao Wickremesinghea, koji je ranije u tri navrata obnašao tu funkciju.

Vlada je proglasila policijski sat širom zemlje i naredila vojnicima da otvore vatru na svakoga ko pljačka javnu imovinu ili nanosi štetu.

U protestima širom zemlje poginulo je osam osoba, uključujući poslanika vladajuće stranke i dva policajca, a skoro 250 ljudi je povrijeđeno.

Stanovnici Šri Lanke trenutno se bore s nestašicom goriva, nestankom struje i rastućim cijenama hrane i transporta.

federalna.ba/AA

Šri Lanka ekonomija
investicije BiH ekonomija
0 31.07.2022 20:30
Fadil Novalić ekonomija BDP zaposlenost
0 29.07.2022 10:26
Svjetska banka Šri Lanka finansiranje
0 29.07.2022 09:38
Šri Lanka Gotabaya Rajapaksa povratak
0 27.07.2022 08:17