Premijer Šri Lanke koji demonstrante naziva fašistima postao predsjednik
(Izvor: Eranga Jayawardena/AP)

Premijer Šri Lanke koji demonstrante naziva fašistima postao predsjednik

Premijer Šri Lanke, Ranil Wickeremesinghe, pobijedio je na parlamentarnim izborima te je tako izabran za predsjednika, rezultat koji će vjerovatno frustrirati demonstrante koji ga sedmicama pozivaju da podnese ostavku.

Wickremesinghe, koji je šest puta bio premijer, ali nikad predsjednik, u srijedu ujutro je nadmoćno pobijedio u parlamentu, gdje su zastupnici glasali za novog predsjednika na tajnom glasanju bez presedana. Glasanje je uslijedilo nakon što su demonstranti natjerali bivšeg predsjednika Gotabayu Rajapaksu da ode s dužnosti usljed rastućeg bijesa zbog ekonomske krize.

Pred Wickremesingheom je težak put dok se Šri Lanka bori s najgorom privrednom krizom od nezavisnosti i masovnom krizom povjerenja u parlament. U svom prvom govoru nakon pobjede, Wickremesinghe je pozvao sve političke stranke da rade zajedno za dobrobit zemlje.

Wickremesingheov izbor slijedi nakon dramatične sedmice u Šri Lanki, tokom kojeg je Rajapaksa svrgnut nakon što su njegove urede i palaču upale hiljade demonstranata, koji su skakali u njegov bazen i vježbali u njegovoj teretani. Usred bijesa, Rajapaksa je bio prisiljen pobjeći u Singapur preko Maldiva, a njegova je ostavka službeno objavljena prošlog petka.

Ovo je bio prvi put u historiji Šri Lanke da je aktualni predsjednik svrgnut masovnim protestnim pokretom usred mandata.

Wickremesinghe, 73, imao je potporu vladajuće stranke Šri Lanke Podujana Peramuna (SLPP), koja ima najviše mjesta u parlamentu, a smatran je kandidatom kojeg favorizira porodica Rajapaksa, koja uprkos tome što više nije na vlasti ima značajan utjecaj na stranku koju su osnovali.

Wickremesinghe je pobijedio konkurenciju drugog zastupnika SLPP-a, Dullasa Alahapperuma, koji je bio dio otcijepljene skupine stranke i koji je imao potporu glavnih opozicionih stranaka. Međutim, čini se da se većina zastupnika vladajuće stranke okupila iza Wickremesinghea i osigurala mu pobjedu sa 134 od 219 glasova, dok je Alahapperuma dobio samo 82. U parlamentarnoj dvorani na glasanju su bila tri člana porodice Rajapaksa koji su i dalje zastupnici, uključujući starijeg brata Gotabaya Rajapaksa, bivšeg predsjednika i premijera Mahindu Rajapaksu. Bio je to prvi javni izlazak porodice Rajapaksa otkako je Gotabaya Rajapaksa bio prisiljen pobjeći iz zemlje. Došlo je do žestokog otpora i protesta na ulicama protiv predsjedništva Wickremesinghea.

Mnogi se boje da će on štititi moćne Rajapakse od odgovornosti i da neće potaknuti sistemsk promjenu koju zahtijeva protestni pokret. Posljednjih je dana Wickremesinghe, koji je ove sedmice proglasio vanredno stanje, dao izjave nazivajući demonstrante "fašistima" i nagovještavajući da će razbiti proteste ako postane predsjednik.

Wickremesinghe ima više od četiri desetljeća iskustva u politici i predstavio se kao iskusan i sposoban par ruku koji će voditi Šri Lanku kroz njenu najgoru političku i privrednu krizu u njenoj historiji, a posebno pomoći zemlji u pregovorima o kritičnoj pomoći Međunarodnog monetarnog fonda.

Međutim, njegov legitimitet među biračima narušen je njegovim bliskim odnosom s Rajapaksama, a mnogi u narodnom protestnom pokretu, poznatom kao Aragalaya, obećali su da će nastaviti svoje demonstracije sve dok on također ne odstupi s vlasti. Dok je u srijedu održano tajno glasanje, u predsjedničkom tajništvu u Colombu održan je tihi protest kojim se Wickremesinghe poziva da podnese ostavku.

Wickremesinghe će sada služiti do kraja mandata predsjednika Rajapakse do novembra 2024.

Šri Lanka predsjednik
Adnan Smailbegović UO Udruženja poslodavaca FBiH predsjednik
0 22.09.2022 19:35
Svjetska banka Šri Lanka finansiranje
0 29.07.2022 09:38
Šri Lanka Gotabaya Rajapaksa povratak
0 27.07.2022 08:17